Здравство

НЕОПХОДНА ВЕЋА ПАЖЊА

Комисија за борачко-инвалидску заштиту Републичког одбора СУБНОР-а Србије одржала је у Крагујевцу саветовање о социјално-здравственом стање бораца и војних инвалида.

Учествовали су и председници општинских одбора СУБНОР-а Шумадијског, Јагодинског, Моравичког, Ужичког и Златиборског округа, директори домова здравља, центара за социјални рад, геронтолошких центара, Црвеног крста, хуманитарних организација и локалне самоуправе.

Домаћин скупа, који је медијски било изузетно пропраћен, био је Градски одбор СУБНОР-а Крагујевац. Председник комисије Душанка Лукић Хавелка је изразила задовољство добром организацијом и великом посетом овом скупу и истакла да је у протеклом периоду анкетирано око осам хиљада бораца у четрдесет општина, да је здравствено стање лоше и да им је преко потребна здравствена помоћ и брига друштва у целини.

Нагласила је да су им многе услуге здравствене заштите недовољно заступљене, да се дуго чека на услуге у здравственим установама и да је потребно предузети све мере како би се однос према борцима побољшао.

СУБНОР треба да у сарадњи са свим институцијама организује и подстиче и волонтерски рад и међу својим чланством како би се помогло најугроженим борцима и инвалидима.

Солидарност,хуманост и поштовање личности су врлине које треба показивати на делу према најугроженим и најстарим лицима.

Др Лидија Козарчанин подпредседник геронтолошког друштва Србије говорила је о социјалној и породичној солидарности, а запажене дискусије имали су представници Црвеног крста као и председници СУБНОР-а.

На линку испод можете погледати видео запис ТВ Крагујевац са овог саветовања.