Жртве Јасеновца

ЗЛОЧИН НИКАД НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕН

У организацији Удружења логораша и потомака логора „Јасеновац“ и Министарства спољних послове Републике Србије, у Београду је одржана  академија на којој су уручена признања учесницима изложбе „Јасеновац – право на незаборав“ која је приказана у Палати Уједињених нација у Њујорку у јануару 2018. године.

Признања су се састојала у плакетама и почасном чланству у Удружењу као и додели књиге Бошка Ломовића о Диани Будисављевић.

Прзнању су додељена првом потпредседнику Владе и министру спољних послова Ивици Дачићу, амбасадорки Израела у Србији др Алони Фишер Ком, проф.др Гидеону Грајфу ескперту за Аушвиц и Мајданек на Институту Шем Олам и директору српско-јеврејског академаког пројекта „Право на незаборав – УН 2018“. Амбасадорки Љиљани Никшић, координатору Српско-јеврејског академског пројекта „Јасеновац-УН 2018“ и проф.др Љиљани Марковић, декану Филолошког факултета.

Скупу су се обратили Милинко Чекић у име Удружења логораша „Јасеновац“, заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић који је поздравио  у име председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића. Након доделе признања приказан је филм „Сведочења логораша“ Ивана Јовића.

На скупу, који је био веома добро посећен и медијски пропраћен, подржана је иницијатива да у Београду један део савског приобаља добије име по жртвама Јасеновца у Другом светском рату и да се подигне споменик Диани Будисављевић.

СУБНОР Србије, чије је колективни члан Удружење логораша ”Јасеновац”, здушно подржава предлоге са скупа и, у исто време, скреће пажњу целокупној јавности, нашој и светској, да се геноцид над Србима, Ромима, Јеврејима, антифашистима и другим људима слободне воље, почињен током Другог светског рата у изданку нацистичке хитлеровске државе, у такозваној НДХ злочинца Анте Павелића и његових аплаудера попут кардинала Алојзија Степинца, минимизира и после више деценија, обновљен је током деведесетих планираним масовним изгонима и убиствима држављана српске националности, а садашње власти у Загребу толеришу, неки и подстичу, усташку идеологију и на тај начин угрожавају  опасним последицама читав регион.