САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870070Укупно посета:
  • 2665303Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗЛОЧИН НИКАД НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕН

У организацији Удружења логораша и потомака логора „Јасеновац“ и Министарства спољних послове Републике Србије, у Београду је одржана  академија на којој су уручена признања учесницима изложбе „Јасеновац – право на незаборав“ која је приказана у Палати Уједињених нација у Њујорку у јануару 2018. године.

Признања су се састојала у плакетама и почасном чланству у Удружењу као и додели књиге Бошка Ломовића о Диани Будисављевић.

Прзнању су додељена првом потпредседнику Владе и министру спољних послова Ивици Дачићу, амбасадорки Израела у Србији др Алони Фишер Ком, проф.др Гидеону Грајфу ескперту за Аушвиц и Мајданек на Институту Шем Олам и директору српско-јеврејског академаког пројекта „Право на незаборав – УН 2018“. Амбасадорки Љиљани Никшић, координатору Српско-јеврејског академског пројекта „Јасеновац-УН 2018“ и проф.др Љиљани Марковић, декану Филолошког факултета.

Скупу су се обратили Милинко Чекић у име Удружења логораша „Јасеновац“, заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић који је поздравио  у име председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића. Након доделе признања приказан је филм „Сведочења логораша“ Ивана Јовића.

На скупу, који је био веома добро посећен и медијски пропраћен, подржана је иницијатива да у Београду један део савског приобаља добије име по жртвама Јасеновца у Другом светском рату и да се подигне споменик Диани Будисављевић.

СУБНОР Србије, чије је колективни члан Удружење логораша ”Јасеновац”, здушно подржава предлоге са скупа и, у исто време, скреће пажњу целокупној јавности, нашој и светској, да се геноцид над Србима, Ромима, Јеврејима, антифашистима и другим људима слободне воље, почињен током Другог светског рата у изданку нацистичке хитлеровске државе, у такозваној НДХ злочинца Анте Павелића и његових аплаудера попут кардинала Алојзија Степинца, минимизира и после више деценија, обновљен је током деведесетих планираним масовним изгонима и убиствима држављана српске националности, а садашње власти у Загребу толеришу, неки и подстичу, усташку идеологију и на тај начин угрожавају  опасним последицама читав регион.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.