САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784853Укупно посета:
  • 2490463Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАН САМ, ТИМ  СЕ  ДИЧИМ…

Епском песмом ”Партизан сам, тим се дичим, то не може бити свак…” завршило се велико народно славље у близини Шида. Поводом 69.те годишњице пробоја на Сремском фронту, једном од највећих и победоносних подухвата наше народноослободилачке борбе у Другом светском рату.

Пред неколико хиљада људи из разних крајева Србије и суседних држава, по сунчаном времену, уз акорде војничких корачница и највише државне и војне почасти, евоциране су успомене на 175 дана од октобра 1944. до априла 1945.године, кад су партизанске јединице у бојевом садејству славних Црвеноармејаца задали одлучујући пораз хитлеровској армади нацистичке Немачке и заокружили победничку епопеју сламања фашистичких завојевача и њихових помагача на европском тлу.

КОНАЧАН  УСПЕХ АНТИФАШИСТИЧКЕ  КОАЛИЦИЈЕ

На сремским пољима тих задњих дана четворогодишњег ратовања сукобило се не мање од 250 хиљада војника на обе стране.

Битка се водила без престанка и уз велике губитке. Фашисти су, посебно јединице у повлачењу с југа континента, у паничном спасавања голих живота, хрлили ка свом фиреру и његовој ”вучјој јазбини” у Берлину, а Титови партизани, већ организовани у респектабилну народноослободилачку армију под командом маршала Тита, бранили родну груду.

Између Адашеваца и Шида и других околних атара страдало је 13.500 момака из наших редова и још 1.100 сабораца из пријатељске совјетске Црвене армије и придружених 630 антифашиста из Бугарске и 130 Италијана.

Немачке снаге су изгубиле око 30 хиљада солдата. У плен је пало и небројено за то доба изузетно модерно наоружање хитлеровских нациста.

У Спомен парку су на пластичан начин приказани детаљи надчовечанске битке, са детаљним плановима и примерцима униформи, оружја, командним заповестима, логистичким потезима и спасавању бројних рањеника.

На широком платоу испред музеја и са уписаним именима бригада и страдалих бораца, на великој плочи споменару, одата је пошта у присуству неколико хиљада људи. Уз државну химну и постројену Гарду Војске Србије, венац Владе је положио Ивица Дачић.

Венац СУБНОР-а Србије положио је председник проф.др Миодраг Зечевић са члановима Председништва Душаном Чукићем и др Мирољубом Васићем.

Пошту су такође одали представници Војске Србије, Владе АП Војводине, СУБНОР-а Војводине, више држава бивше југословенске заједнице и борачких организација. Посебно амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и других савезника током Другог светског рата.

Са трибине, на којој се налазио транспарент ”Смрт фашизму – слобода народу!”, обратио се председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, који је, поред осталог, говорио о деловању изузетне и аутентичне антифашистичке организације у нашој земљи.

РЕЧ  МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ ОДВОЈЕНО ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

Учесницима великог народног скупа на Сремском фронту говорио је и председник Владе Србије Ивица Дачић:

”После четворогодишњег ратовања са јединицама вермахта, трупама фашистичке Италије, Независне Државе Хрватске и бројним квислиншким формацијама- у бормбама успостављен партизански покрет, који је временом прерастао у респектабилну оружану силу у овом делу Европе, остварио је коначан успех на бојном пољу.

Од самог формирања на страни антифашистичке коалиције, припадници Народноослободилачке војске дали су снажан допринос свеукујпној победи над фашизмом и нацизмом на европском континенту и још једном посведочили снагу традиционалног родољубља, слободарства и непокора нашег народа.

ПРОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ КАД  СМО  СЕ  СТИДЕЛИ АНТИФАШИЗМА

Заједничко историјско подсећање и одавање почасти победницима у борбама на Сремском фронту није пуко сећање на значајан историјски догађај, већ уочавање и поновно вредновање темељних принципа на којима је устројен савремени свет.

Антифашизам, приврженост слободи, независности, равноправности, добросуседским односима, поштовање правне државе, људских и грађанских права и слобода јесу идеали које у пуној мери баштинимо и делимо са нашим херојским прецима који су их, борећи се на сремским равницама, мудро уочили као трајне вредности”.

Ивица Дачић је, закључујући говор поводом државног обележавања пробоја на Сремском фронту рекао:

”Прошло је време кад смо се стидели наше антифашистичке борбе. Прошло је време заборава славних дана из прошлости, на које су нас подсећали гости из света. Пре неку годину требало је да из Москве допутује тадашњи председник Русије Медведев и да онда поново схватимо како треба достојанствено обележити дан ослобођења Београда у Другом светском рату! То се више никад неће десити, наш антифашизам је вечан као и мир, поштован и признат свугде”.

На прослави у Спомен парку крај Шида изведен је и пригодан уметнички програм проткан речима и песмом из херојских партизанских дана и антифашистичке борбе нашег народа у Другом светском рату и у истом строју са победничком антихитлеровском коалицијом највећих држава.

  

  

Једно реаговање на Сремски фронт

  • pedjaza каже:

    I ove goidine je godšnjica proboja Sremskog fronta obeležena na na adekvatan način, uz prisustvo predstavnika najvišeg državnog rukovodstva, Vojske Srbije, rukovodstva SUBNOR-a Srbije i brojnih antifašističkih, boračkih i slobodarskih organizacija, kao i velikog broja građana.
    Neko vreme potisnut iz životne svakodnevice, antifašizam je poslednjih godina ponovo vraćen na mesto koje mu pripada. Sremski front je bio najduža vojna operacija u borbama za konačno oslobođenje Jugoslavije od fašističkih okupatora, koja je odnela veliki broj mladih života, ali je njegov proboj 12. aprila 1945. godine označio kraj masovnih stradanja i izvesnu pobedu antifašističkih snaga, predvođenih vrhovniom komandatnot, Maršalom Josipom Brozom Titom, barjaktarom kako jugoslovenskog, tako i svetskog antifašističkog pokreta.
    Adaševci će i buduće svake godine na ovaj dan biti stecište obeležavanja jednog od najznačajnih antifašističkih podviga u ovom delu Evrope.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.