Сремски фронт

ПАРТИЗАН САМ, ТИМ  СЕ  ДИЧИМ…

Епском песмом ”Партизан сам, тим се дичим, то не може бити свак…” завршило се велико народно славље у близини Шида. Поводом 69.те годишњице пробоја на Сремском фронту, једном од највећих и победоносних подухвата наше народноослободилачке борбе у Другом светском рату.

Пред неколико хиљада људи из разних крајева Србије и суседних држава, по сунчаном времену, уз акорде војничких корачница и највише државне и војне почасти, евоциране су успомене на 175 дана од октобра 1944. до априла 1945.године, кад су партизанске јединице у бојевом садејству славних Црвеноармејаца задали одлучујући пораз хитлеровској армади нацистичке Немачке и заокружили победничку епопеју сламања фашистичких завојевача и њихових помагача на европском тлу.

КОНАЧАН  УСПЕХ АНТИФАШИСТИЧКЕ  КОАЛИЦИЈЕ

На сремским пољима тих задњих дана четворогодишњег ратовања сукобило се не мање од 250 хиљада војника на обе стране.

Битка се водила без престанка и уз велике губитке. Фашисти су, посебно јединице у повлачењу с југа континента, у паничном спасавања голих живота, хрлили ка свом фиреру и његовој ”вучјој јазбини” у Берлину, а Титови партизани, већ организовани у респектабилну народноослободилачку армију под командом маршала Тита, бранили родну груду.

Између Адашеваца и Шида и других околних атара страдало је 13.500 момака из наших редова и још 1.100 сабораца из пријатељске совјетске Црвене армије и придружених 630 антифашиста из Бугарске и 130 Италијана.

Немачке снаге су изгубиле око 30 хиљада солдата. У плен је пало и небројено за то доба изузетно модерно наоружање хитлеровских нациста.

У Спомен парку су на пластичан начин приказани детаљи надчовечанске битке, са детаљним плановима и примерцима униформи, оружја, командним заповестима, логистичким потезима и спасавању бројних рањеника.

На широком платоу испред музеја и са уписаним именима бригада и страдалих бораца, на великој плочи споменару, одата је пошта у присуству неколико хиљада људи. Уз државну химну и постројену Гарду Војске Србије, венац Владе је положио Ивица Дачић.

Венац СУБНОР-а Србије положио је председник проф.др Миодраг Зечевић са члановима Председништва Душаном Чукићем и др Мирољубом Васићем.

Пошту су такође одали представници Војске Србије, Владе АП Војводине, СУБНОР-а Војводине, више држава бивше југословенске заједнице и борачких организација. Посебно амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и других савезника током Другог светског рата.

Са трибине, на којој се налазио транспарент ”Смрт фашизму – слобода народу!”, обратио се председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, који је, поред осталог, говорио о деловању изузетне и аутентичне антифашистичке организације у нашој земљи.

РЕЧ  МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ ОДВОЈЕНО ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

Учесницима великог народног скупа на Сремском фронту говорио је и председник Владе Србије Ивица Дачић:

”После четворогодишњег ратовања са јединицама вермахта, трупама фашистичке Италије, Независне Државе Хрватске и бројним квислиншким формацијама- у бормбама успостављен партизански покрет, који је временом прерастао у респектабилну оружану силу у овом делу Европе, остварио је коначан успех на бојном пољу.

Од самог формирања на страни антифашистичке коалиције, припадници Народноослободилачке војске дали су снажан допринос свеукујпној победи над фашизмом и нацизмом на европском континенту и још једном посведочили снагу традиционалног родољубља, слободарства и непокора нашег народа.

ПРОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ КАД  СМО  СЕ  СТИДЕЛИ АНТИФАШИЗМА

Заједничко историјско подсећање и одавање почасти победницима у борбама на Сремском фронту није пуко сећање на значајан историјски догађај, већ уочавање и поновно вредновање темељних принципа на којима је устројен савремени свет.

Антифашизам, приврженост слободи, независности, равноправности, добросуседским односима, поштовање правне државе, људских и грађанских права и слобода јесу идеали које у пуној мери баштинимо и делимо са нашим херојским прецима који су их, борећи се на сремским равницама, мудро уочили као трајне вредности”.

Ивица Дачић је, закључујући говор поводом државног обележавања пробоја на Сремском фронту рекао:

”Прошло је време кад смо се стидели наше антифашистичке борбе. Прошло је време заборава славних дана из прошлости, на које су нас подсећали гости из света. Пре неку годину требало је да из Москве допутује тадашњи председник Русије Медведев и да онда поново схватимо како треба достојанствено обележити дан ослобођења Београда у Другом светском рату! То се више никад неће десити, наш антифашизам је вечан као и мир, поштован и признат свугде”.

На прослави у Спомен парку крај Шида изведен је и пригодан уметнички програм проткан речима и песмом из херојских партизанских дана и антифашистичке борбе нашег народа у Другом светском рату и у истом строју са победничком антихитлеровском коалицијом највећих држава.