САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826876Укупно посета:
  • 2580833Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

У  СВАКОМ  ДОМУ

У сваком дому, што брже и шире, у Србији треба да буде присутна и борачка организација наше државе преко свог часописа ”Борац” и већ респектабилног новог портала на интернетској мрежи.

Ово је закључак Издавачког савета при Републичком одбору, на седници којом је председавао члан Председништва Душан Чукић и уз дебату о досадашњим резултатима у овој години и програмским задацима у 2013. У раду су учествовали: Јелица Миловановић, Мирољуб Васић, Јован Радовановић, Невенка Петрић, Иван Матовић, а позитивну оцену је доставио Милисав Бојић.

СУБНОР Србије је и даље, из неразумљивог идеолошког и политичког прогона што тече већ више од деценије, медијски протеран посебно са сцене у Београду, где многобројне новинске и радио и телевезијске куће највулгарније прећуткују све наше потезе, али се здушно придружују хорском негирању тековина народноослободилачке борбе и партизанских победа у Другом светском рату и, с друге стране, настоје да оживе и прекрајањем историјске истине ћушну у први план тадашње квислинштво и издајничко додворавање окупаторским фашистичким снагама.

Не може се, на срећу, рећи да је идентична ситуација у свим деловима наше Србије, јер има средина које се, што се тиче представника власти и медија, с пажњом и поштовањем опходе према борачкој организацији у чијим редовима има – да и то истакнемо – преко 100 хиљада чланова.

Због тога, али и из чисто организационих и прагматских потреба, необично је значајно и корисно да се информисање и пропаганда још више усаврше и ангажованије користе постојећи начини за обавештавање чланства и свеколике јавности о раду СУБНОР-а и значаја постојања те изузетне традиционалне и антифашистичке организације за сваку средину и Србију у целини.

Лист ”Борац” је осавремењен током ове године, добио је нове садржаје и представља један од документованих сведока о времену у коме живимо и чему,  као грађани и појединци у чврстом опредељењу, стремимо да би и наши наследници живели боље и сигурније. У 2012. изашло је пет и у припреми је шести број, сваки на по 44 стране и са обиљем фотографија које доказују веома живу и упечатљиву активност од општинских, преко градских и окружних, до покрајинских и републичких органа и тела СУБНОР-а Србије.

Издавачки савет је охрабрио уређивачку политику и дао низ сугестија за 2013. годину. Инсистира се на претплати, сваки члан би морао да буде у обавези да добија свој примерак, а цена је стварно симболична – на годину износи ипак и у садашањем тренутку симболичних 500 динара. То је тек толико да се успостави веза и писаним контактом омогући да сваки припадник организације буде и креатор и учесник политике у заједничком интересу.

Посебно су похваљене нове рубрике: уводник као светионик наше политике и оријентације, затим ”Борци питају – ”Борац” одговара” у којој на сва питање и евентуалне дилеме и несугласице стиже меродавно разјашњење. Прошириће се и дописничка мрежа, сваки општински одбор биће задужен да одреди човека који ће о свим релевантним активностима обавештавати редакцију и на тај начин послужити за размену мишљења, идеја, акција…

Наш лист треба, уз помоћ сарадника и пријатеља у свакој средини, да путем огласа или донација обезбеди и сопствен и допунски извор средстава за чешће излажење.

У информативном погледу СУБНОР Србије је од априла 2012. постигао изванредан продор захваљујући порталу на интернетској мрежи. То су сада, како је и на седници констатовано, праве дневне електронске новине упорно и педантно снабдеване свим релевантним вестима и фотосима из живота и рада борачке организације, путоказ за рад и темељна опредељења, подсетник о томе како треба свугде и на сваком месту поступати у одбрани чланства и за антифашистичке принципе.

Наш портал на интернетској мрежи чита се широм планете и већ има изузетно респектибилан аудиторијум од близу 50 хиљада посетилаца или нешто преко 6.000 месечно, што је, с обзиром на дужину постојања и карактер саме непрофитибилне организације са специфичним и, у ствари, несвакидашњим за садашња кретања и код нас и у свету, профилу и чврстим несензационалистичким определењима, веома добар резултат и доказ да се и на такав начин, без обимних трошкова, може постићи професионалним радом и упорношћу прави информативни и пропагандни погодак.

Издавачки савет при Републичком одбору дао је пуну подршку и највише оцене и редакцији портала на интернету и препоручио чланству СУБНОР-а да користи то масовно савремено средство и шири сазнање у својим срединама о његовом постојању.

На седници је било речи и о издавању књига из наше делетности, подржане су такве иницијативе, нарочито о зборницима после крупних научних скупова као што је био о злочинима јединица Драже Михаиловића и осталих квислиншких формација у Другом светском рату.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.