Програм рада 2020. – 2024.

ПРОГРАМ РАДА СУБНОР-а СРБИЈЕ ЗА 2020. – 2024. ГОДИНУ

СУБНОР је традиционална антифашистичка организација која своје програмске активности заснива на Три стуба, три упоришта и изворишта из којих црпи моралну снагу у свом деловању. Први стуб јесте тешко страдање српском и црногорског народа у Првом светском рату, уз невиђено херојство и јунаштво српске војске и мудрост српске државе који су нас сврстали у ред победника у том Великом рату.

Други стуб су тековине народноослободилачког рата и партизанске борбе у Другом светском рату, када је српски народ поново доживео тешка страдања све заради опредељења да се бори за слободу и каже историјско НЕ фашизму. Јунаштво и херојство бораца НОР-а, помоћ бораца славне Црвене aрмије и одлучујућа руководећа улога КПЈ поново су нас сврстали у строј победника у Другом светском рату.

Трећи стуб су нам хероји и јунаци у борби против НАТО агресије, јединство народа, војске и државне власти у свеукупном отпору НАТО агресору.

Обележавање 75. годишњице пробоја Сремског фронта и 75. годишњице коначног ослобођења Србије и победе над фашизмом у Другом светском рату је тежишна активност свих органа и организација СУБНОР-а у 2020. години, као и обележавање свих значајних догађаја из наше славне ослободилачке и антифашистичке прошлости.

Припрема и одржавање редовне Изборне скупштине СУБНОР Србије, заказане за 14. мај 2020.године, на којој је планирано усвајање Извештаја о четворогодишњем раду органа, усвајање Измена и допуна Статута, као и избор нових чланова органа СУБНОР Србије.

Супротстављање свим облицима и покушајима прекрајања и ревизије историје Другог светског рата остаје стална активност свих органа и организација СУБНОР Србије како на домаћем терену тако и у сарадњи са регионалним и европским организација антифашистичке провинијенције.

Борба за заштиту и остваривање права бораца, РВМИ, чланова породица погинулих бораца је наша обавеза и стална активност свих органа и организација.

Неопходно је, такође, да новоизабрани органи СУБНОР-а одржавају контакте са легитимно изабраним органима власти у својој средини и на тај начин се боре за јачање друштвене улоге и значаја СУБНОР-а који су признати на државном нивоу – посебно после додељивања Сретењског ордена и осталих признања на нашем и међународном плану.

Органи и Организације СУБНОР-а су, такође, у обавези да и даље чврсто сарађују са Војском Републике Србије и нама сличним организацијама и удружењима које доприносе бољитку наше замље и подржавају наша про­грамска антифашистичка опредељења.

Сви органи и организације имају обавезу и одговорност на очувању јединства у редовима СУБНОР-а Србије, као и сталан рад на омасовљавању и подмлађивању чланства.

Обележавање 80. годишњице устанка у Србији, када је српски народ рекао историјско НЕ фашизму, одазвао се на позив КПЈ и заједно са другим народима кренуо у општенародни устанак против завојевача и домаћих издајника засигурно је најважнија активност у 2021. години.

У склопу бројних активности, организованих самостално или у сарадњи са надлежним државним органима, неопходно је већ сада размишљати о организацији озбиљног међународног скупа на ту тему у циљу доприноса борби за истину и осветљавања свих значајних догађаја из тог периода.

Обележавање 80.годишњице ослобођења Србије и Београда свакако је најзначајнија активност свих органа и организација у 2024. години, као и обележавање осталих значајних догађаја из наше славне ослободилачке и антифашистичке прошлости.

Обележавање 25.годишњице Дана сећања на страдале жртве и херојство војске и народа у борби против НАТО агресора свакако је значајан догађај за бројне активности које ће реализовати органи и организације СУБНОР-а у сарадњи са државним и локалним органима власти у 2024. години.

Обележавање 50. годишњице Фондације „Драгојло Дудић“.