Признања

ОРДЕН НАРОДНОГ ХЕРОЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ

СУБНОР Југославије одликован је Орденом Народног Хероја од стране председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 3. јула 1956. године, а поводом петнаестогодишњице почетка НОР-а.

 

СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН

СУБНОР Србије је за празник Дана државности добио огромно признање – Указом Председника Републике Александра Вучића одликован је Сретењским орденом трећег степена.

Масовна патриотска наша организација је, према образложењу председника Комисије за одликовања проф.др Симе Аврамовића, иначе декана Правног факултета у Београду, заслужила да уђе у ред лауреата ”због нарочитих заслуга у области јавних делатности, посебно у очувању тековина антифашизма и поводом 70 година постојања”.

Сретењски орден је из руку Председника Републике Александра Вучића, у име СУБНОР-а Србије, примио председник Душан Чукић, топло захваљујући у име многобројног чланства.

 

„СРПСКИ РАТНИК“ ЗА  АНТИФАШИЗАМ

Наша организација, СУБНОР Србије, са преко 130.000 вредних чланова, доказаних родољуба и чувара славне отаџбинске традиције, добитник је великог признања „Српски ратник“ за антифашизам.

Златну плакету за успешно представљање Републике Србије на међународним антифашистичким форумима и манифестацијама председнику СУБНОР-а Србије Душану Чукићу уручио је министар у Влади Србије Александар Вулин.

СУБНОР Србије је ово високо признање наше државе залужио истрајно се борећи и током 2016, као што ће то чинити и наредних година, на светском плану и у оквиру низа најзначајнијих федерација ветерана и скупова антифашиста, промовишући улогу, значај и допринос Србије у напорима да завладају мир и разумевање и спречи бујање ретроградних порива и настојање фашистичке идеологије у разним облицима да поново овладају многим просторима.

 

РУСИЈА ОДЛИКОВАЛА СУБНОР СРБИЈЕ

Велико признање стигло је СУБНОР-у Србије из Русије: Председник Владимир Путин потписао је указ којим је СУБНОР Србије одликовао Спомен-медаљом „Седамдесет година победе у Великом отаџбинском рату 1941-1945“.

Изасланик председника Руске Федерације, амбасадор Александар Чепурин, уручио је на свечаном пријему у Београду одликовање СУБНОР-у.

 

ПОВЕЉА СУБНОР-у СРБИЈЕ

СУБНОР Србије, традиционална слободарска антифашистичка организација један је од првих носилаца Повеље Министарства радa, запошљавања, борачких и социјалних питања.

Повеља се додељује за унапређење сарадње са удружењима основаним ради побољшања положаја бораца, војних инвалида, цивилних инвалида, породица палих бораца, унапређења области неговања традиција ослободилачких ратова Србије.

На свечаности, приређеној у великој дворани палате ”Србија” у Новом Београду, члан Владе Републике Србије, министар Александар Вулин, уручио је признање Републичком одбору СУБНОР-а Србије које је примио председник Душан Чукић.

 

НАГРАДА СУБНОР-у ИЗ РУСИЈЕ

СУБНОР Србије примио је још једно огромно међународно признање: поводом Дана ослобођења Београда од немачких и осталих фашиста у Другом светском рату, Свесавезна организација ветерана Руске Федерације одликовала је десеторицу наших чланова престижном Медаљом за заједништво.

Тек установљено одличје се први пут уручује странцима и због те части је у Београд, у оквиру руске делегације коју је предводио министар одбране Сергеј Шојгу, допутовао председник организације руских бораца генерал армије Михаил Мојсејев.

Одликовани су, одлуком Сверуског савеза ветерана Руске федерације: ратни курир Саве Ковачевића на Сутјесци и Пека Дапчевића у време Београдске операције октобра 1944. Михајло Миша Мирковић, носиоци Партизанске споменице 1941. Владислав Сретеновић из Крагујевца и Драгољуб Аризановић из Зајечара, ослободиоци Београда Зденко Дупланчић и Милан Атељевић, председник СУБНОР Србије Душан Чукић, заменик председника СУБНОР Србије генерал Видосав Ковачевић, председник Покрајинског одбора СУБНОР Војводине Светислав Атанацковић, председник СУБНОР Шумадије пуковник Жељко Зиројевић и председник СУБНОР Пчињског округа Мирољуб Стојчић.

На Меморијалном комплексу ослободилаца, где су сахрањени југословенски партизани и Црвеноармејци, уприличена је свечаност на којој је добитницима генерал Мојсејев, иначе задњи начелник Генералштаба оружаних снага Совјетског Савеза, срдачно уручио одликовања са пропратним документом.

 

ПЛАКЕТА РУСКЕ ВЕТЕРАНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Генерал Мојсејев је преко свог изасланика Николаја Ројанова, који је као члан Извршног комитета Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину учествовао у раду конференције о Балкану у Београду, уручио председнику СУБНОР-а Србије и посебно одликовање за заслуге у борби са неофашизмом и пригодна знамења као знак нераскидивих веза Русије и Србије и две многољудне ветеранске антифашистичке организације.

 

ПОВЕЉА ФИР-а

На Конгресу FIR-a одржаном у Прагу 2016. године СУБНОР Србије један је од носилаца Повеље FIR за велики допринос организовању „Буктиње мира“ на територији Србије. На Конгресу је констатовано да ће Београд бити домаћин једне од будућих седница Извршног одбора Међународне федерације а добиће и место у руководству – што је било посебно признање СУБНОР-у и Србији у целини у борби за народноослободилачку традицију и непоколебљиви антифашизам.

 

ДИПЛОМА МАЂАРСКОГ УДРУЖЕЊА АНТИФАШИСТА (MEASZ)

Мађарско удружење антифашиста је у септембру 2021. године доделило председнику СУБНОР-а Србије, генерал-мајору Видосаву Ковачевићу диплому за ширење идеја хуманизма.

 

ПЛАКЕТА СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА (WVF)

У организацији Међународне федерације антифашиста – ФИР-а, а под покровитељством председника Републике Србије, СУБНОР Србије био је домаћин Конференције антифашиста Европе која се одржала у Београду (Хотел „М“) од 23-25. октобра 2022. године под геслом “Антифашизам данас и опасност од десничарске политике у Европи“. Овом приликом СУБНОР-у Србије уручена је Плакета Светске федерације ветерана.

 

МЕДАЉА СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА (WVF)

У Београду су 6. децембра 2022. године приликом радне посете СУБНОР-у Србије председник и секретар Светске федерације ветерана (WVF), господин Дан Виго Бергтун из Норвешке и Андреас Рамнеруп из Шведске уручили СУБНОР-у Србије Медаљу за вишедеценијски допринос остваривању програмских циљева федерације и промоцији слободе и демократије као темељних вредности модерног друштва.

 

СПОМЕНИЦА СА МАЧЕМ УДРУЖЕЊА ВЕТЕРАНА ПОСЕБНИХ ЈЕДИНИЦА ПОЛИЦИЈЕ

Додељена генерал-мајору Видосаву Ковачевићу за учешће у ослободилачким ратовима које је Србија водила деведесетих година прошлог века.

 

ПЛАКЕТА УДРУЖЕЊА ЛОГОРАША „ЈАСЕНОВАЦ“

Додељена СУБНОР-у Србије за остваривање циљева борбе против фашизма и чувању традиција и сећања на жртве злочина почињених у току Другог светског рата.

 

ПЛАКЕТА АМБАСАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

У знак успешне сарадње СУБНОР-а Србије са амбасадом Руске Федерације.

 

ЗАХВАЛНИЦЕ

 

Клуб генерала и адмирала Србије

У оквиру свечаности 10. годишњице постојања Клуба генерала и адмирала Србије, 25. јуна 2015. године, уручено је признање СУБНОР-у Србије, чији је колективни члан Клуб генерала и адмирала Србије.   

 

Медија центар ОДБРАНА

СУБНОР Србије је, 21. јануара 2016. године, добио још једно ласкaво признање, посебно драго и због тога што стиже из војних кругова са којима антифашистичка борачка организација Србије има природну сарадњу као део опште вишеструке користи.

У Дому Војске Србије у Београду, Медија центар „Одбрана” је прославио свој дан, а на свечаности су уручене и пригодне плакете. У име СУБНОР-а Србије плакету је примио члан Председништва генерал Видосав Ковачевић.

 

Ветерани ВОС

У Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду, 22. фебруара 2018. године, одржана је скупштина Удружења ветерана војнообавештајне службе Србије на којој је СУБНОР-у Србије уручена захвалница удружења.

Седници је присуствовао и представник СУБНОР-а Србије члан Републичког одбора пуковник пилот у пензији Зоран Јаковљевић.