Крагујевац

ДЕЦЕНИЈЕ СЛАВНОГ ТРАЈАЊА

Осмог јануара 1948. године у срцу Шумадије, основана је прва организација СУБНОР-а Србије – одбор Крагујевца.

Борци Трећег крагујевачког батаљона Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде, носиоци Партизанске споменице 1941, из санџачких, црногорских, херцеговачких и крајишких бригада који су са службом били у граду на Лепеници и околини стали су у центру града, постројили се крај спомен гробнице својих сабораца који су живот положили у борби против немачких фашиста и њихових слугу и званично основали СУБНОР.

Тога дана пред њима је стајао потпредседник ФНРЈ Александар Ранковић  Марко, Народни херој и обратио се следећим речима: „Драги ратни другови, част ми је што у црвеном Крагујевцу, граду страдалнику и бунтовнику формирамо организацију која наставља антифашистичке и слободарске традиције наших сабораца и што ћемо ми борци имати своју патриотску организацију…“

Пуне 72. године СУБНОР Крагујевца и Шумадије, као саставни део СУБНОР-а Србије наставља патриотску и антифашистичку традицију. Ни ломови у ранијој савезној држави, нису могли да умање значај СУБНОР-а и улогу и учешће у одбрани отаџбине.

Поводом годишњице од формирања бројне честитке упућене су из земље и света а посебно најдраже су од председника СУБНОР-а Душана Чукића, из Шида, Адашеваца, Раче, Аранђеловца, Сокобање, Зајечара, Ниша, Републике Српске и преживелих учесника НОР-а 1941. године Шурка Катића, Власте Божиновића и Милосава Перишића.