Међународна сарадња

АНТИФАШИСТИ ИЗ ЧЕШКЕ У СРБИЈИ

СУБНОР Србије и Удружење бораца Чешке за слободу потписали су у Београду повељу о ширењу антифашизма, традиције и сарадње.

Делегација из Прага борави у нашој земљи као гост СУБНОР-а Србије.

У разговору две делегације, које су предводили председници проф.др Миодраг Зечевић и инж.Јарослав Водичка, констатованa je заједничка заинтересованост да две организације и у наредном периоду наставе корисне контакте у интересу антифашистичке традиције и акција добре воље и мира у Европи и свету.

Председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић информисао је госте о раду и активностима борачке организације у нашој земљи, која и у ни мало лаким транзиционим временима са преко 100.000 чланова остварује циљеве зацртане  током народноослободилачке борбе и у поратном периоду на очувању антифашизма и племенитих идеја човекољубља и хуманости.

Током састанка  истакнуто је, у исто време, да ће СУБНОР Србије и Удружење бораца  Чешке за слободу, у непоколебљивом строју и на међународном плану, у оквиру заједничког чланства, наступати против нарастајућих појава ширења и оживљавања неприхватљивих и у време Другог светског рата промовисаних настојања нациста и фашиста.

У том склопу је и председник угледне организације из Чешке, инж.Јарослав Водичка, говорио о почецима из 1947. и тешком периоду, из деведесетих година прошлог века, кад су из једне државе у том делу Европе настале две и самим тим дошло до поделе и међу бившим борцима.  У међувремену и у Чешкој су се догодиле промене, па су и у школским уџбеницима измењена ранија устаљена схватања и тврдње о историјским догађајима – дошло је до дезоријентације међу школарцима, који сада добијају другачија тумачења  о многим збивањима у прошлости.

И Удружење у Чешкој је, као и СУБНОР Србије, нестраначка организација, али се – како је у разговору у Београду нагласио председник Водичка – оглушило у недавној председничкој кампањи на тај начин што се јавно успротивила кандидатури (касније, иначе, губитника) претендента пореклом из нацистичке породице.

И потпредседник организације, ветеран из Другог светског рата Павел Врански, говорио је са пијететом о Народноослободилачкој борби српског народа и маршалу Титу о коме, како је рекао, цео свет има најбоља сећања, а о генерацијама у својој земљи да им је намерно из свести избрисано осећање да су се управо антифашисти изборили за њихову слободну садашњост.

Чланови делегације СУБНОР-а Србије (Драгомир Вучићевић, др Мирољуб Васић, Душан Чукић, Милош Богићевић), обавестили су госте из Чешке о активностима наше организације, посебно о сусретима и контактима на међународном плану, о историјском наслеђу, конкурсима попут оног што организаује Фондација „Драгојло Дудић“, информисању домаће и светске јавности.

После потписивања споразума о дугорочној сарадњи, председник проф. др Миодраг Зечевић је уручио председнику инж.Јарославу Водички Повељу „Велико хвала“ СУБНОР-а Србије.

Делегација бораца из Чешке посетила је и Војни музеј у Београду, затим Меморијални центар „Јосип Броз Тито“ на Дедињу, а у суботу пре подне учествоваће у великим народним свечаностима поводом обележавања 69.годишњице пробоја Сремског фронта – једне од највећих и најтежих задњих битака у сламању фашистичких армада нацистичке хитлеровске Немачке.