САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784853Укупно посета:
  • 2490463Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НЕ  ДАЈТЕ  ДА  ВАМ  УДАРАЈУ  ЧВРГЕ!

Прича обична, људска, рекло би се свакодневна, а у исто време велики час историје.

О нама, Београду, нашој Србији, патњи народа, немилосрдној борби за опстанак, победи над фашистима и у Другом светском рату, разумљивом страху да се лоша страна историја не обнавља у истом или сличном облику.

Као недавно, на крају двадесетог века, кад су бели град са обала двеју великих река, као и читаву територију наше често страдалничке отаџбини опет засипали бомбама.

И порука приповедача је у том смислу била појединачна и општа: не дајте да вам ударају чврге, мислите својом главом,будите своји на своме!

СИМБОЛ  СНАГЕ  СЛОБОДАРА

Величанствени спектакл у Сава центру заокупио је пажњу свежином уметничког изражавања и признање традицији и непоколебљивој антифашистичкој борби у Другом светском рату.

Завршна октобарска свечаност је на најбољи начин симболизовала снагу слободара, а кад су се на сцени појавили ослободиоци, партизани сада у подмаклим годинама, дворана је одјекивала од поклича захвалности.

Градоначелник Синиша Мали подсетио је како ни један град у Европи није имао тако трновит пут- само у прошлом веку је четири пута брутално разаран, ретко у дугој историји имао миран живот у слободи, па је сада основни задатак да мирно доба користи за успешан развој.

И изасланик председника Владе Србије, министар Небојша Стефановић, потврђује како је 20.октобра 1944. зацементирано да наш народ припада бољем делу света: ”Срби су увек били на правој страни, увек против мржње, зла и ропства”.

 Народна, партизанска војска, заједно са Црвеном армијом, отргла је Београд из руку окупатора и створила – наглашава изасланик премијера Александра Вучића – преломни догађај у грађењу идентитета нашег народа.

SINISA MALI CLANOVI VLADE SCENA IZ SPEKTAKLA VETERANI VETERAN 526371_sava-centar-oslobadjanje-beograda191014ras-foto-vesna-lalic04_f 526370_sava-centar-oslobadjanje-beograda191014ras-foto-vesna-lalic_fPUBLIKA

Победа коју су тада извојевали наши и совјетски јунаци историјски је подвиг који морамо да чувамо од заборава. Наша антифашистичка прошлост јесте и наша антифашистичка садашњост и будућност коју остављамо новим генерацијама” – подвукао је министар у Влади Србије.

На завршној свечаности поводом Дана ослобођења изведен је спектакл ”Прича о чвргама и небу”, по рукопису књижевника Владимира Кецмановића и у режији Драгана Бјелогрлића, уз учешће хора и оркестра РТС и друштава ”Лола” и ”Димитрије Туцовић” и балетске шклоле ”Лујо Давичо”.

У крцатој дворани били су, наравно, многобројни чланови СУБНОР-а Србије предвођени председником проф.др Миодрагом Зечевићем. Такође и истакнуте личности из политичког, јавног и културног живота наше земње и представници разних конфесија и дипломатских представништава.

Приредбу су са великим интересовањем пратиле и делегације из више од двадесетак држава, као и функционери светских ветеранских организација. Они су се, после спектакла, састали и са потпредседником Владе Ивицом Дачићем, министрима одбране, културе, енергетике, европских интеграција, начелником Генералштаба, градоначелником и председником Скупштине Београда.

И у дужем разговору заједнички потврдили да антифашизам, посебно у садашњим околностима, нема замену и да сви скупа, у разним срединама, морају да устану против нарастајућих погубних тенденција и помогну да мир, добра воља и разумевање превагну.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.