САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782255Укупно посета:
 • 2485887Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ЗАСЛУЖНИ ЗА ЖИВОТ У МИРУ

Два народна хероја – Дана Милосављевић и Стеван Опачић – и 15 њихових сабораца из свих јединица које су учествовале у београдској операцији, разговарали су с градоначелником Београда Синишом Малим и градским менаџером Гораном Весићем, који су им поручили да је част и обавеза свих нас да се сећамо и поштујемо оне који су нам донели мир.

На сустрету је био и предедник СУБНОР-а Србије Проф. др Миодраг Зечевић, као и председник Градског одбора Бора Ерцеговац.

Борац 6. личке пролетерске дивизије Илија Радаковић каже да је његова јединица прешла више од 1.000 километара да би учествовала у ослобођењу Београда. „За то време нас је пратила немачка авијација, тенкови и пешадија. То је била наша… почасна пратња“, уз осмех се сећа Радаковић.

На почетку борбе Радаковић је био тешко рањен јер је у његовој близини експлодирала минобацачка граната, али истиче да је срећан што је ступио у редове бораца против фашизма и учествовао у ослободилачкој борби.

Радаковић за Танјуг каже да се јуче, гледајући војну параду, сјајно осећао. „Видим да имамо добру, храбру и наоружану војску. Срце ми је било пуно“, рекао је Радаковић.

И прва девојка која је на тенку ушла у Београд, Кристина Јовановић, дели Радаковићеве утиске.
„Срећна сам била, војска нам је дивна, млади су, слатки, борбени. Јуче је било прекрасно“, рекла је Кристина.

Она подсећа да су војници њене 21 дивизије током рата прешли земљу од југа до севера, а да су се за ослобођење Београда с Русима срели у Никинцима.

„Сусрет са Русима је био веома драг и срдачан, као да смо са њима били сто година“, сећа се Кристина.

Скупштина града Београда била је домаћин и свечане седнице СУБНОР-а на којој су додељене медаље, плакате и захвалнице појединим институцијама и личностима.

Мали: Част и обавеза сетити се свих који су учествовали у ослобођењу Београда

Градоначелник Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић примили су данас у Старом двору делегацију бораца Народноослободилачког рата поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда.

Градоначелник је рекао да је част и обавеза сетити се свих који су учествовали у ослобођењу Београда.

– Ви сте својим пожртвовањем и храброшћу успели да створите слободан град. Када год пожелите да дођете у Скупштину града, врата су вам отворена – истакао је Синиша Мали и позвао борце на Свечану академију 19. октобра у „Сава центру“.

Представници СУБНОР-а су на данашњој свечаној седници у Старом двору уручили јубиларне медаље, захвалнице и плакете заслужним институцијама и појединцима, међу којима је и градски менаџер Горан Весић.

Весић је казао да Београд није имао пуно прилика да живи мирно у слободи, те да је само у 20. веку три пута разаран, а 44 пута у својој историји.

– Ви сте најзаслужнији за то што живимо у миру. Својом борбом од 1941. до 1944. године и ослобађањем Београда допринели сте да ваши потомци живе у слободи и на томе вам захваљујемо. Антифашизам је велика идеја, то је идеја на којој почива модерна Европа. Није Дан Европе без разлога 9. маја – Дан победе над фашизмом. Ми смо као народ дали велики допринос тој борби и не треба тога да се стидимо, а ово што се догађа око обележавања јубилеја је променило свест у нашем народу о антифашизму. Верујем да више нико у овом друштву неће оспоравати те идеје и вредности. У историји све велике идеје имају свој успон, дођу на историјску сцену, а онда доживе период у коме се омаловажавају, преиспитују. Живимо у важном времену када је наше друштво коначно поново прихватило антифашизам као своју вредност. Скупштина града има намеру да предложи да један час у школама буде посвећен ослобођењу Београда, као и то да се више пажње посвети едукацији младих по питању антифашизма и ослобођења Београда. Верујем да ћемо заједно наставити да развијамо ту идеју – рекао је Весић и позвао присутне да дођу на свечану академију у „Сава центру“ у недељу, 19. октобра, коју режира Драган Бјелогрлић, а да затим 20. октобра положе венце онима који су дали своје животе за слободу Београда.

borci17102014

са сајта „СТУДИЈА Б“

3 реаговања на Признање

 • Lune каже:

  Dugu, nisam video „uzivo“…ali na RTS TV ekranu jesam,,hm,hmm…ali dva lika su „zasenila dugu“ ,bar na tv ekranu, nasi pobednici „partizani borci odabrani“ Stevo Opacic i Rados Bajic…hm,hmm.. samo se Oliver Antic negde zaturio, nije platio kamermanu turu „tomovace“ pa da i njega malo okrzne.Nekada davno,Rusi su, za prvi susret nesvrstanih u Beogradu,posolili nebo sa srebro nitratom i sijalo je sunce..hm,hmm.. bez duge i pesme, “ s one strane duge“..sijalo je dugi niz godina, skoro do 1990..hm,hmm…

 • pedjaza каже:

  Odnos gradske vlasti u Beogradu prema 20. oktobru, danu njegovog oslobodjenja od fašistitičkog okupatora, je na mnogo višem nivou nego u poslednjih 17 godina.
  Od završetka Drugog svetskog rata do 1997. ovaj dan je proslavljan kao Dan grada i to su znali svi beograđani, kao velika većina ostalih građana Srbije i Jugoslavije. A onda je novoj gradskoj vlasti od 1997. zamsetalo da to bude dan grada, pa se krenulo u lutanje u nameri da se pronađe neki drugi datum. Nije postojao konkretan dan koji su predlagali, već je cilj bio da to više ne bude 20. oktobar, tj. da se odbaci značaj antifašističke borbe.
  Konačna odluka o najvećoj gradskoj svetkovini doneta je krajem 2002. godine, kada su dani od 16. do 19. aprila postali zvanični Dani Beograda – 16. april jer je na taj dan negde u 9. veku prvi put pomenuto slovensko ime Beograda, a 19. april jer je tog dana 1867. poslednji turski komandant Ali Riza – paša simbolično predao ključeve knezu Mihailu Obrenoviću.
  Ne osporavajući istorijski značaj i tih datuma, smatram da je dan oslobođenja Beograda od fašistizma daleko značajniji, jer asocira na pobedu najzločinačkije ideologije u istoriji čovečanstva. Stoga očekujem da će u najskorije vreme 20. oktobar ponovo postati Dan Beograda.

 • Todor Pavlov каже:

  Nažalost vreme čini svoje, kako prolaze godine sve je manje živih svedoka i boraca učesnika NOB-a, tako da za 20 godina, neće postojati živi borci svedoci tog vremena, ako im se sada neda počast kada će ako ne sada?

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.