САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 786742Укупно посета:
  • 2494385Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЖИВОТ  ПОСВЕЋЕН  ИСТИНИ И АНТИФАШИЗМУ

На београдском Новом гробљу, у присуству бројне породице, поштовалаца, чланова борачке организације, више стотина људи и уз акорде чувене песме – химне ”Партизан сам, тим се дичим”, достојанствено и са пуно пијетета сахрањен је председник СУБНОР-а Србије, истакнути научни радник и стваралац, универзитетски професор др Миодраг Мића Зечевић.

Последњу стражу крај одра чували су чланови Председништва Републичког одбора СУБНОР-а Србије, а пре тога почаст су одали Клуб генерала и адмирала Србије, Градски одбор Београда, Окружни одбор СУБНОР-а Шумадије.

Испред капеле најпре је говорио о животном путу проф.др Миодрага Зечевића његов дугогодишњи пријатељ Јово Поповић. Надахнуто и емотивно, са пуно слика о упечатљивој каријери човека кога су красиле  изузетне врлине, велики елан, поштење и храброст.

НЕПОКОЛЕБЉИВ  И  У  ТЕШКИМ  ВРЕМЕНИМА

Потом се обратио члан Председништва Душан Чукић и, поред осталог, рекао:

”Опраштамо се од барјактара СУБНОР-а Србије, патриотске антифашистичке организације са преко 100 хиљада агилних делатника, опраштам се од баштиника славне традиције нашег народа, слободара, суптилног интелектуалца, напредног универзитетског професора, теоретичара права и законодавца, историчара, борца за истину, шумадијског дечачића коме су шума и партизански одред били једино уточиште у смутним годинама с почетка Другог светског рата.

Опраштамо се од полетног гимназијалца из Аранђеловца и Београда, коме је младалаштво вијало жељу да се као војни пилот пропне небу под облаке. Висине су увек одређене за великане, али је време још раније одлучило другачије. На Црном врху, на радној акцији за дрва, кад су болнице и интернати сакупљене нејачи из рата у главном граду вапили за топлином, скојевцу из Липовца крај Тополе су утемељили љубав ка праву и историји, којима је, са више стотина радова, и позније као професор на Правном и Факултету политичких наука Београдског универзитета, дао крупан допринос и на међународној сцени.

Био си, драги наш Мићо, на сваком месту и у разним етапама свог живота успешан. Добродошао енциклопедијским знањем, интелектуалним поштењем, красили су те  скромност и добронамерност, разумевање за околину, врхунска промишљеност, стамена опредељеност али и максимална телеранција и према мишљењима што су клизила у неповрат.

Због тога си вешто крманио и СУБНОР-ом Србије у годинама кад су  тајфуни брисали све око себе и подређивали сопственим погледима. Био си преграда нападима са разних страна, многобројно чланство и ТИ остали сте аутентични и непристрасно непоколебљиви само кад су у питању бољитак и интегритет отаџбине.

Тај наук и мислим завет добро су научили и они после Тебе и почивај у миру сигуран да СУБНОР Србије – широки покрет бораца, потомака и поштовалаца славне прошлости о којој са дивљењем никад ни у свету неће престати да говоре, СУБНОР Србије чувар антифашизма као темељног принципа и буктиње слободе коју нико и нигде не може да утули, наставиће сигурним путем у интересу народа Србије. Обећавамо пуна срца и са свим знањем чланства више генерација.

Професоре докторе Миодраже Зечевићу, председниче СУБНОР-а Србије, драги наш друже и пријатељу, хвала Ти за све што си урадио за организацију. И за Србију којом си се поносио” – рекао је члан Председништва Душан Чукић.

Над ковчегом су се опростили кћерка Пава и унук Лука, а захвалност, у име породице и супруге проф. Зечевића Љубице, син Срђан.

ЖИВОТНИ ПУТ – ЕПОПЕЈА

У крцатој дворани СУБНОР-а Србије, на Савском тргу у Београду, одржана је комеморација. Присуствовале су многобројне делегације. Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, придружених чланова попут Клуба генерала и адмирала и Београдског форума за свет равноправних, дипломатских представништава акредитованих у Београду, разних градова и општина, затим народни хероји, чланови борачке организације из Србије, као и званична делегација СУБНОР-а Црне Горе.

Међу првим говорницима био је и потпредседник Републичког одбора генерал др Бранислав Бацко Поповић. Наглашавајући да је цео животни пут Зечевића био епопеја, изнео је и врхунске заслуге за успешан рад СУБНОР-а:
”Основни задатак били су му развој и јачање организације у свим деловима државе, а знао је значај међународне сарадње и томе поклањао посебну пажњу.

 СУБНОР има моћну подршку у народу, због тога и жестоке противнике.И у томе су били видни квалитети др Миће Зечевића да се јавно, на сваком месту, храбро и без пардона одупре нападима и брани идеале, славну прошлост, антифашизам као константу у сваком цивилизованом друштву”.

У име Министарства за рад и борачка питања говорио је државни секретар Драган Поповић и, поред осталог, истакао:

”СУБНОР је више од удружења, а проф. др Миодраг Зечевић био је својеврстан сарадник и партнер. До само пре три месеца активно је учествовао у припремама на изради Нацрта закона о борцима, ратним инвалидима и породицама палих бораца. Борци и антифашисти жалиће за њим, али ће бити поносни што су заједно корачали”.

На комеморацији су говорили и потпредседник Српске академије наука и уметности, проф.др Љубиша Ракић, генерални секретар СУБНОР-а Црне Горе Драган Ђуровић, председник Градског одбора Београда Бора Ерцеговац и председник Градског одбора Крагујевца Жељко Зиројевић.

СУБНОР Србије примио је стотине телеграма и порука саучешћа. Међу првима су се јавиле међународне организације као ФМАК са седиштем у Паризу и ФИР који има централу у Берлину.

Изразе дубоког жаљења су упутили Сверуски савез ветерана у председник генерал проф, др Михаил Мојсејев, затим Бугарски антифашистички фронт и академик Велко Влканов, председници борачке организације Републике Српске, Словеније и Хрватске. СУБНОР Србије је примио поруке истог садржаја од више амбасадора акредитованих у нашој држави.

Саучешће су упутиле многобројне организације бораца широм Србије, поштоваоци и потомци и антифашисти, представници политичких странака и удружења, а и разних градских и општинских управа локалне власти. Међу њима и од челника Београда Синише Малог, Николе Никодијевића и Горана Весића.

Поруке су примљене и од републичких функционера. Међу њима је министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, министри Александар Вулин и Александар Антић и многи други.

СУБНОР Србије и овим путем захваљује свим организацијама, установама, појединцима на саучествовању у великом болу због одласка у вечност свог председника проф.др Миодрага Зечевића.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Fair
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.