110 ГОДИНА СКАУТИЗМА У ВРАЊУ

Извиђачки одред „Сима Погачаревић“ у Врању је колективни члан СУБНОР-а Града Врања, носи име народног хероја Врањског краја, а Одред је наш активан сарадник у реализацији програмских активности и културе сећања ослободилачких ратове Србије. Старешина тог одреда Миодраг Ђорђевић, наставник у пензији, веома је уважени члан Председништва, Градског одбора и Скупштине СУБНОР-а Врања. Он је један од најстаријих активних извиђача у Врању и непрекидно ради од формирања извиђачке организације 1952. године. За своје неуморно залагање у скаутизму (извиђаштву) награђиван је највишим признањима и одликовањима.

Друг Ђорђевић је аутор приказане изложбе „Скаутизам у Врању између два светска рата 1911 – 1941“ а поводом 110 година од оснивања Скаутског друштва у Врању. Он је, као аутор, на десет великих паноа приказао историјат скаутског друштва од његовог настанка у свету до почетка организовања у тадашњој Краљевини Србији, а касније и у Краљевини СХС и Југославији. Изложба хронолошки прати настанак скаутизма са посебним освртом на развој скаутизма у Врању и улогу коју су у томе имали наставници и ученици Врањске гимназије. На паноима су приказане фотографије и биографије свих вођа стега (одреда), а изложба обилује и фотографијама бројних скаутских (извиђачких) активности између два светска рата. Изложба је само уводни део за Монографију коју је Ђорђевић, као аутор припремио и која би, до краја године, требала изаћи из штампе ако се реши проблем финансирања штампе те монографије.

Изложба је реализована уз подршку Града Врања, а СУБНОР је помогао у прикупљању потребне архивске грађе.  

Изложбу је отворила заменица Градоначелника Града Врања госпођа Зорица Јовић. Честитајући јубилеј врањским скаутима, она је подсетила на почетак рада ове организације у Србији и истакла њен значај. „Скаутизам – извиђаштво допуњује школу и породицу у стварима које су за њих неизводљиве. Открива свет изван зидова учионице, подстиче жељу за истраживањем, откривањем и знањем, уз неизмерну широкогрудост и несебично дељење стеченог знања са другима“. Она је изразила жељу да у Врању генерације које долазе наставе извиђачким стазама својих предака, ширећи другарство и позитиван дух заједништва.

Аутор изложбе Миодраг Ђорђевић, је присутне провео кроз поставку, осврнувши се на развој скаутизма у Врању и улогу коју су у томе имали наставници и ученици Врањске гимназије и старешине стега скаута (одреда извиђача).

Изложбу су пропратила РТВ Врање, ТВ Врањска плус, РТВ Фокус и дописништво РТС у Врању.

Нама остаје закључак да је изложба веома квалитетно и стручно одрађена и да ће свим заинтересованим бити доступна у наредних петнаест дана у Галерији Народног музеја у Врању.

Миодраг Велиновић

Врање, 2.6.2021