Tулеж

ПОШТА БОРЦИМА ОСЛОБОДИОЦИМА

Прошло је 76 година од трагичног догађаја када су у неравноправној борби са фашистичким окупатором, 22. фебруара 1942. године, у аранђеловачком селу Тулежу, страдали Космајски и Други шумадијски партизански одред.

Тогса дана погинуло је 30 бораца, међу њима и народни херој Светомир Младеновић из села Сараоци код Велике Плане.

Био је то повод да делегације борачких организација Аранђеловца, Младеновца и Сопота испред споменика страдалих партизана на „Броду“ положе венце и одају пошту борцима за слободу.

Скупу се најпре обратио председник СУБНОР Аранђеловац, Радомир Радосављевић, који је истакао значај НОР-а у Шумадији и посебно захвалио  делегацијама из суседних општина са чијих територија су били борци изгинули у Тулежу 1942. године.  О ратном путу Космајског партизанског одреда надахнуто је говорио председник Секције Космајског партизанског одреда, Радмило Петровић.

Учесници комеморативног скупа потом су испред Дома месне заједнице одали пошту  и погинулим Тулежанцима у ратовима 1912-18, 1941-45 и 1991-99. године.

Исказана је захвалност мештанима села Тулеж који савесно и одговорно одржавају у изузетно добром стању споменике погунилим ратницима у свим ослободилачким ратовима.