Крагујевац

СЛОБОДА РЕЧ КОЈА ОСВАЈА

Народна библиотека „Вук Караџић“ из Крагујевца успешно сваке године организује „Дане књижевности“ и представља издаваче из Крагујевца и Шумадије.

У галерији библиотеке представљен је као издавач и Градски одбор СУБНОР-а Крагујевца који је у протеклој 2017. години имао више сопствених издања. Наводимо књиге посвећене Метином брду и Медни, Багремару, историјско-лирској читанци књижевнице Јасмине Ан Јовановић „Одстрел анђела“, монографији о братству Рачића мр. Милете Рачића као и стручне публикације докторанта Драгана Нововића о ратној штети у Другом светском рату. Посебно је промовисан Зборник литерарних радова ученика основних и средњих школа са литерарног конкурса „Слободан – Слоба Павићевић“.

О књижевним делима говорили су председник СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије пуковник проф. Жељко В. Зиројевић, управник Народне библиотеке Мирко Демић, добитник НИН-ове награде као и књижевница Јасмина Ан Јовановић којој је уручено признање за књигу „Одстрел анђела“ као најзанимљивије прозно лирско-епско дело посвећено слободарству и антифашизму.

Народној библиотеци СУБНОР Крагујевца и Књижевни клуб „Др Саша Божовић“ из Крагујевца уручили су пригодан поклон који је примио  управник Мирко Демић.

Стихове су казивали ученици Милица Јанићијевић и Марта Ђорђевић (проглашена је за најмлађег патриоту у 2017. години).

Са скупа су позвани сви књижевници да се укључе у издавачку делатност СУБНОР-а који чува и баштини антифашизам и слободарство.