Адашевци

ШУМАДИНЦИ И СРЕМЦИ  ЗАЈЕДНО

Наставља се традиција, лепи обичаји трају док је добрих људи и идеја.

То су доказали и Шумадинци и Сремци, искористили су свечани државни и историјски тренутак обележавања пробоја Сремског фронта на крају Другог светског рата да се у Адашевцима окупе и проведу неколико сати у евоцирању успомена и дружењу више генерација.

Иницијатори су, ко би други, организација СУБНОР-а у Крагујевцу и њихови пријатељи из сремске равнице.

Делегације су најпре посетиле, после свечаности у Спомен парку крај Шида, месно гробље у Адашевцима и одали пошту партизанским борцима из Шумадије који у изгубили живот у задњим окршајима са нацистима на крају Другог светског рата.

Потом је, у пространој сали Дома културе, организовано заједничко дружење у присуству више десетина становника многих делова Шумадије, али и Војводине, других крајева Србије, затим Републике Српске, Хрватске…

Школи ”Вук Караџић” у Адашевцима уручено је 100 књига за ђачку библиотеку, а активистима, посебно из борачке организације, признања СУБНОР-а Војводине.

Свечаности је присуствовало и око двеста школараца из Шумадије, а најстарији међу њима, већ студенти Милош Дамњановић и Милош Марковић из Крагујевца и Горан Величковић из Раче, постали су чланови СУБНОР-а. Њима је чланске карте уручио председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић и подсетио са задовољством да специфична и аутентична антифашистичка организација у Србији, са угледом и на светској сцени, све више јача и обнавља редове младом генерацијом која ће наставити путем слободарства, родољубља и вековне традиције.