Адашевци

БАКЉА СЛОБОДЕ ПРОТИВ ЗЛА

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а Шид и МУ СУБНОР-а Адашевци обележена је 75. годишњица устанка у западном Срему, догађај познатији као „Адашевачка буна“ 26. фебруара 1942. године.

Присуством великог броја грађана, бораца НОР-а, омладине и ђака основне школе „Вук Караџић“ из Адашеваца, делегација Шумадије: Крагујевца, Раче Крагујевачке, Кнића на челу са чланом Председништва СУБНОР-а Србије и председником СУБНОР-а Крагујевца Жељком Зиројевићем, делегација СУБНОР-а Сремска Митровица на челу са Радом Корицом, Инђије на челу са Драгицом Ковачевић, Вршца на челу са Драгољубом Ђорђевићем, делегације СУБНОР-а Бијељина, Вуковара и многих других гостију, делегација СУБНОР-а АП Војводине на челу са председником СУБНОР-а АП Војводине Светомиром Атанацковићем.

На споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора, положени су бројни венци и цвеће, након чега је у великој сали ОШ „Вук Караџић“ уприличена свечаност и изведен је богат уметнички програм ученика Основне школе „Вук Караџић“ из Адашеваца, игроказом из НОБ-е, рецитацијама везаним за НОБ.

Скуп је отворио председник МУ Адашевци Јован Стипанић, а о самом догађају говорио је Гавра Винчић истичући велику борбу против фашизма и усташких кољача на подручју Срема, храбрости и неустрашивости партизана у победи над фашистичким злом.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић између осталог је рекао: „Адашевачки устанак, није само буна, то је био светионик победе и слободе над највећим злом, који познаје историја на овим просторима нацифашизмом. Морамо чувати јединство СУБНОР-а јер то је наша обавеза у чувању и неговању светлих традиција партизанске антифашистичке борбе. Не смемо дозволити било коме да прља истиниту и светлу историју борбе против зла. Сведоци смо да се фашизам и неофашизам јављају са истим циљевима, само другим средствима. Наша деца су рођена да живе у слободи, да се школују и стварају! То се мора спречити“.

Председник Скупштине општине Шид Велимир Ранисављевић, срдачно је поздравио присутне: „Ја сам потомак борца и увек ћу стајати и бранити тековине антифашистичке борбе, борба која је створила слободу не сме и не може бити поприште негирања и омаловажавања“.