САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870068Укупно посета:
  • 2665301Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БАКЉА СЛОБОДЕ ПРОТИВ ЗЛА

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а Шид и МУ СУБНОР-а Адашевци обележена је 75. годишњица устанка у западном Срему, догађај познатији као „Адашевачка буна“ 26. фебруара 1942. године.

Присуством великог броја грађана, бораца НОР-а, омладине и ђака основне школе „Вук Караџић“ из Адашеваца, делегација Шумадије: Крагујевца, Раче Крагујевачке, Кнића на челу са чланом Председништва СУБНОР-а Србије и председником СУБНОР-а Крагујевца Жељком Зиројевићем, делегација СУБНОР-а Сремска Митровица на челу са Радом Корицом, Инђије на челу са Драгицом Ковачевић, Вршца на челу са Драгољубом Ђорђевићем, делегације СУБНОР-а Бијељина, Вуковара и многих других гостију, делегација СУБНОР-а АП Војводине на челу са председником СУБНОР-а АП Војводине Светомиром Атанацковићем.

На споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора, положени су бројни венци и цвеће, након чега је у великој сали ОШ „Вук Караџић“ уприличена свечаност и изведен је богат уметнички програм ученика Основне школе „Вук Караџић“ из Адашеваца, игроказом из НОБ-е, рецитацијама везаним за НОБ.

Скуп је отворио председник МУ Адашевци Јован Стипанић, а о самом догађају говорио је Гавра Винчић истичући велику борбу против фашизма и усташких кољача на подручју Срема, храбрости и неустрашивости партизана у победи над фашистичким злом.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић између осталог је рекао: „Адашевачки устанак, није само буна, то је био светионик победе и слободе над највећим злом, који познаје историја на овим просторима нацифашизмом. Морамо чувати јединство СУБНОР-а јер то је наша обавеза у чувању и неговању светлих традиција партизанске антифашистичке борбе. Не смемо дозволити било коме да прља истиниту и светлу историју борбе против зла. Сведоци смо да се фашизам и неофашизам јављају са истим циљевима, само другим средствима. Наша деца су рођена да живе у слободи, да се школују и стварају! То се мора спречити“.

Председник Скупштине општине Шид Велимир Ранисављевић, срдачно је поздравио присутне: „Ја сам потомак борца и увек ћу стајати и бранити тековине антифашистичке борбе, борба која је створила слободу не сме и не може бити поприште негирања и омаловажавања“.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.