САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850406Укупно посета:
  • 2633819Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ТАКАВ ЗЛОЧИН НЕ ЗАСТАРЕВА

Осамнаест година позније, у београдском Дому војске, одржана је комеморативна седница поводом страшног злочина НАТО алијансе 1999. на Србију и тадашњу СР Југославију.

Организатори (Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије и СУБНОР Србије) окупили су људе добре воље, родољубе и антифашисте, угледне личности из јавног, научног, културног и верског живота да још једном осуде срамни чин агресије без објаве рата и одобрења Савета безбедности на легитимног члана ОУН.

У злочину који је трајао 78 дана, у свакодневном терору засипањем ракета испуњеним осиромашеним уранијом и касетним бомбама, разрушена је готово целокупна привредна структура земље, многе стамбене зграде, срушени мостови, болнице, дечји вртићи, убијено је до 2000 људи и преко 6000 рањено и, према непотпуним проценама, направљена штета од најмање 100 милијарди долара.

Повод за незапамћену агресију је лажни извештај америчког обавештајца Вокера да је у косовском селу Рачак српска полиција побила више албанских цивила, али се после, приликом међународне инспекције коју је водила представница Финске, установљено да је реч о обученим терористима страдалим у нападу на легалне јединице безбедности. Догађај је исконструисан по налогу вашингтонске власти да би се оправдао већ створени план бруталне инвазије на нашу земљу са циљем да се сруши легално избарана власт.

О томе су на скупу у Београду говорили председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије Милимир Миладиновић и, посебно, председник Београдског форума за свет равноправних, бивши шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић, који је подвукао да тобожњи преговори у француском Рамбујеу, под патронатом такозване Контакт групе, нису ни одржани нити су омогућени разговори који би довели до споразума о стању на Косову и Метохији и спречавању тероризма.

Председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић је нагласио да брутално бомбардовање не може бити заборављено и опроштено, а злочин скандалозних размера против једног народа и државе, уз флагрантно кршење свих међународних прописа, не застарева и починиоци ослобођени казне без обзира на то о коме се ради: ”Ако је икад постојало злочиначко удруживање то се догодило с пролећа 1999. кад су лидери НАТО мучки и са лажним поводом, на крају 20.века, бестијално уништавали део европске и светске цивилизације, нарочито нашу Србију која им је увек, због слободарства и исправног пута у целокупној историји, била кост у грлу”.

Потврђујући, историчарка из Москве др Јелена Гускова је нагласила: ”Пре напада, Србија је читавих 17 година бранила границе слободе и због тога била неправично али смишљено кажњена”.

Скупу се обратио и епископ бачки Иринеј Буловић, констатујући светогрђе и према вековним црквеним светињама и непрестани прогон српског живља. Говорили су, у препуној Кристалној дворани Дома војске, изасланици из Републике Српске и Црне Горе, представници породица несталих и убијених, потресне стихове рецитовала деца са Косова и Метохије, а академику Василију Крестићу је Клуб генерала и адмирала уручио спомен медаљу за стваралачки рад који доприноси разумевању прилика и стања на нашем подручју.

Учесници су затражили, у закључку, да се установи тачан број несталих, наплати од агресора ратна одштета, 24. март прогласи даном националне жалости и обнови споменик Вечна ватра на Ушћу у Београду као симбол страдања и НАТО агресије на једну суверену државу.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.