Алексинац

ПОЧАСТ ДАНИМА ЧАСТИ

СУБНОР Алексинац јер бројним активностима обележио 71.годишњицу ослобођења у Другом светском рату и 97.годишњицу ослобођења у Првом светском рату.

У Великом Дреновцу откривена је спомен плоча ратницима из овог места погинулим у Првом светском рату. Спомен плочу је открио Ненад Станковић, председник Општине Алексинац. У име потомака цвеће је положила естрадна уметница Биљана Јевтић, делегације СУБНОР-а, Општине Алексинац, Војске Србије, МЗ Велики Дреновац, Савеза резервних војних старешина и Друштва српско-руског пријатељства. Иницијативу за израду спомен плоче покренуо је СУБНОР Алексинац.

Централно обележавање слободарских дана одржано је у Алексинцу. Венци су положени на споменик изгинулим Алексинчанима у Првом светском рату у порти Саборне цркве и код Спомен костурнице борцима Озренског партизанског одреда испред основне школе „Љупче Николић“. Мића Милојевић, секретар СУБНОР-а, позвао је ученике да и наставе неговање сећања на претке који су за слободу дали животе.

Обележавање слободарских дана завршено је у Прћиловици комеморативним скупом крај споменика погинулим у Првом светском рату из овог места. Споменик су подигли грађани мештани још 1921. године, а на њему су уписана имена 102 ратника. Венце цвећа положиле су делегације СУБНОР-а, МЗ Прћиловица и Удружења пензионера општине Алексинац.