САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 843694Укупно посета:
 • 2617839Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДИЛО!

Масовна традиционална организација СУБНОР Србије у дугом низу година бори се за темељне принципе антифашизма и против извитоперивања историјске истине о Другом светском рату.

Најновији потези судских власти у Србији, кад су ослобађајућим пресудама колаборантима изазвали запрепашћење у слободарској јавности у разним државама, са гнушањем су дочекани и у борачкој популацији која не прихвата да се жртве изједначују са џелатима.

У том погледу Републички одбор СУБНОР-а поздравља одлуку да Народна скупштина Србије усвоји декларацију којом ће се зауставити „рехабилитационо лудило“ и покушај рехабилитације председника Владе Србије за време окупације Милана Недића, уз уверење да усвајање може довести и до отклањања мањкавости у закону о рехабилитацији.

„Пре свега желимо да јавно и јасно, као највиши законодавни орган, осудимо нешто што је била јако лоша пракса, рекао је посланик СДПС Мехо Омеровић, говорећи о предлогу Декларације о осуди рехабилитације припадника окупационих снага и квислиншких формација, који су извршили или учествовали у извршењу ратних злочина.

Не ради се о стотинама хиљада људи, обичних грађана Србије, који су у Другом светском рату на овај или онај начин били у једној, другој или трећој оружаној формацији, а нису чинили злочине. Противимо се пракси да се рехабилитују људи који су отворено и директно били на страни окупатора и допринели или учествовали у ратним злочинима.  

Цинично је и срамно било образложење приликом рехабилитације команданта Југословенске војске у отаџбини Драгослава Михаиловића да се суд није руководио тиме да ли је он починио ратни злочин, већ је само разматрано да ли је имао фер и поштено суђење.

Нико у Нирнбергу није имао ни фер ни поштено суђење и да ли то значи, да ли некоме данас пада на памет да треба покренути процес рехабилитације оних који су тамо осуђени. Појединим рехабилитацијама се оспоравају жртве, продубљују старе ране и могу да се оживе поделе по националној линији. Створен је утисак да рехабилитација нема никакавих граница и да је може покренути свако коме то падне на памет. Седам деценија од победе над фашизмом у Србији је обележено скромно. Може изгледати да се Србија стиди своје славне антифашистичке прошлости и свог јединог антифашистичког покрета, Народноослободилачке партизанске војске, на челу са Титом“- рекао је посланик Омеровић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.  

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Апел посланика

 • Boban каже:

  Kasno je!Oni su glavninu posla odradili.Nije posao rehabilitacije saradnika okupatora započeo 2004,već mnogo ranije,kada je formirana SPS sa Slobodanom Miloševićem sa kojim je počelo rušenje spomenika iz NOBa i spomenika Titu,promena imena ulica i gradova i saradnja sa partijama četničke orijentacije.Ni mrtve ne ostavljaju na miru(setite se zarđale kašike Šešelja)a u Čačku na humkama poginulih i danas se iživljavaju(Ravnogorski pokret u saradnji sa čačanskom crkvom) uz blagoslov aktuelnih vlasti.
  Da li je SUBNOR uradio sve što je mogao da ovo spreči još na početku?

  • Lune каже:

   Tesko je funkcionisati ne politicki, ne stranacki i biti “pod vlascu”,koju ne obavezuje nista prema NOB,koja je cak neskriveno mrzi.Sa,oko 40 proglasenih vojvoda, bez zakonske podloge ali sa autoritetom. Prisutnost u SANU, Bgd Univerzitetu,sa para organom “krunskim savetom”..predsdnikom vojvodom, kad proglase monarhiju,bice jos gore.Da,proglase, bez neke nazovi demokratske procedure.Sva medijska sredstva, ga oslovljavaju od skora ne princ nego kralj.

 • pedjaza каже:

  Pravnim aktima koji su donešeni od strane pročetnički nastrojenih političkih stranaka (2004. i 2006. godine), a koje su, na svu sreću, u međuvremenu gotovo iščezle sa plitičke snece Srbije, omogućena je rahabilitacija ratnih zločinaca i saradnika fašističkih okupatora. Pod izgovorom da su osuđivani oni koji su bili patriote, antifašistički borci i rodljubi, omogućeno je da se poništavaju sudske presude o dokazanim krivcima i time otvoreno falsifikuje istorije, istovremeno pljujući na žrtve tih zlikovaca.
  Deklaraciju koju bi Narodna skupština Srbije trebalo da usvoji, zaustaviće seriju sramnih činova rehabilitacije i povratiti zvanično opredeljenje Srbije za antifašizam, što treba da bude ponos, a ne sramota. Ne sme se više nikada dozvoliti da se zarad dodvoravanja onima, koji imaju drugačije mišljenje o antifašističkoj borbi, ratni zločinci i kolaboracionisti rehabilituju i izjednačavaju sa jedinim istinskim antifašističkim borcima – partizanima.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.