Апел посланика

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДИЛО!

Масовна традиционална организација СУБНОР Србије у дугом низу година бори се за темељне принципе антифашизма и против извитоперивања историјске истине о Другом светском рату.

Најновији потези судских власти у Србији, кад су ослобађајућим пресудама колаборантима изазвали запрепашћење у слободарској јавности у разним државама, са гнушањем су дочекани и у борачкој популацији која не прихвата да се жртве изједначују са џелатима.

У том погледу Републички одбор СУБНОР-а поздравља одлуку да Народна скупштина Србије усвоји декларацију којом ће се зауставити „рехабилитационо лудило“ и покушај рехабилитације председника Владе Србије за време окупације Милана Недића, уз уверење да усвајање може довести и до отклањања мањкавости у закону о рехабилитацији.

„Пре свега желимо да јавно и јасно, као највиши законодавни орган, осудимо нешто што је била јако лоша пракса, рекао је посланик СДПС Мехо Омеровић, говорећи о предлогу Декларације о осуди рехабилитације припадника окупационих снага и квислиншких формација, који су извршили или учествовали у извршењу ратних злочина.

Не ради се о стотинама хиљада људи, обичних грађана Србије, који су у Другом светском рату на овај или онај начин били у једној, другој или трећој оружаној формацији, а нису чинили злочине. Противимо се пракси да се рехабилитују људи који су отворено и директно били на страни окупатора и допринели или учествовали у ратним злочинима.  

Цинично је и срамно било образложење приликом рехабилитације команданта Југословенске војске у отаџбини Драгослава Михаиловића да се суд није руководио тиме да ли је он починио ратни злочин, већ је само разматрано да ли је имао фер и поштено суђење.

Нико у Нирнбергу није имао ни фер ни поштено суђење и да ли то значи, да ли некоме данас пада на памет да треба покренути процес рехабилитације оних који су тамо осуђени. Појединим рехабилитацијама се оспоравају жртве, продубљују старе ране и могу да се оживе поделе по националној линији. Створен је утисак да рехабилитација нема никакавих граница и да је може покренути свако коме то падне на памет. Седам деценија од победе над фашизмом у Србији је обележено скромно. Може изгледати да се Србија стиди своје славне антифашистичке прошлости и свог јединог антифашистичког покрета, Народноослободилачке партизанске војске, на челу са Титом“- рекао је посланик Омеровић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.