САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ШУМАДИНЦИ НА КРФУ

Чланови Удружења потомака и симпатизера ратника 1912-1918. године из СУБНОР Аранђеловац посетили су неколико најзначајнијих историјских места у Грчкој која сведоче о страдалничкој и херојској, победоносној борби српскога народа за ослобођење Србије и уједињење свих југословенских народа.

Потомци и симпатизери славних ратника и њихове херојске борбе најпре су посетили меморијални комплекс Поликастро, а затим продужили у Солун где су на Зејтинлику присуствовали званичној церемонији обележавања 100.-те годишњице победе у Првом светском рату, коју је организовала Влада Србије.

Крајњи циљ путовања је било острво Крф и острво Видо. На острву Крфу, у музеју “Српска кућа”, кустос и почасни конзул Љубомир Сарамандић, сликовито је дочарао страдање и опоравак по пристизању на Крф, 1916. године. У заливу Гувија, месту где се искрцавала српска војска, поред спомен плоче изграђене тако рећи уз само море, најстарији ходочасник који је недавно напунио 88. годину, Радован Бошковић, одрецитовао скоро заборављену песму о страдању српског војника. Потом је група малим бродићем отпловила на острво Видо.

Прелазећи невелику морску раздаљину, са овог бродића пучином се разлегла песма “Тамо далеко”. Од њене јеке, од страхопоштовања пред страшном Плавом гробницом и каменитим страдалничким острвцетом Видо, оживеше сећања на страшне ратничке муке из прича наших дедова, помешаше се понос и туга и многа је суза канула.

Одајући пошту ратницима и прецима који су вечни мир нашли на овом острву и у таласима мора недалеко од острва, положен је венац на спомен-костурницу.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.