АРАНЂЕЛОВАЦ

На иницијативу СУБНОР-а општине Аранђеловац, у организацији општинског спортског савеза, Атлетског савеза Србије и Соколског друштва Србије, а поводом славне Колубарске битке и учешћа ,,1300 каплара“ у њој, организована је величанствена спортска манифестација. Трке припадника полиције, војске, професионалних такмичара и аматера, у складу са пандемијом короне, реализоване су 3. октобра кроз градске улице у дужини од 10 километара. То је раздаљина који су млади кадети, две чете са аранђеловачке железничке станице пешице прешли до првих борбених редова у аранђеловачком селу Даросава.

У вечерњим сатима 2. октобра, испред Спомен костурнице положени су венци и одата пошта погинулим ратницима у Колубарској бици. Венце су положили представници локалне самоуправе, спортских организација, СУБНОР-а. Присутне је поздравио председник општине Бојан Радовић и председник Општинског одбора СУБНОР-а Радомир Радосављевић. Председник Радовић говорио је о ангажовању интелектуалне омладине у Колубарској бици и потреби да се та већ традидиционална спортска манифестација уврсти у туристичку понуду општине Аранђеловац. Радомир Радосављевић је указао на значај Колубарске битке за Србију и улогу ђачког батаљона у њој. Потсетио је да су у недостатку официрског кадра ти голобради младићи имали скраћену двомесечну обуку у Скопљу и одмах укључени као старешине у славну Колубарску битку. Више од две трећине њих је погинуло у четворогодишњем рату, преживели су послати на школовање у земље Европе и дали су изузетан значај обнови ратом разрушене земље. Потсетио је млађе генерације да и у Аранђеловцу, у парку Буковичке бање постоји споменик академику Миладину Пећинару, једном од 1300 каплара који је заслужан за уређење тока минералне воде „Књаз Милош“ и пројектовање бране у Гарашима одакле и данас аранђеловчани користе воду за пиће. Ученици основне школе,, Свети Сава“ приредили су пригодан културноуметнички програм. Упаљене бакље које ученици држе у рукама асоцирају на светла слободе.

У просторијама Народне библиотеке организовано је књижевно вече на тему улоге и значаја 1300 каплара на подизању морала исцрпљеним ратницима у Колубарској бици.