Аранђеловац

У СЛАВУ ХРАБРИХ РАТНИКА

Поносни потомци славних ратника са Цера и Гучева, Мачковог Камена и Колубаре, са Кајмакчалана и Солунског фронта, окупили су се испред Спомен костурнице у Аранђеловцу поводом 100.годишњице Колубарске битке у Првом светском рату.

Ту су заједнички вечни  мир нашли ратници српске и аустроугарске војске, изгинули у крвавом рату 1914.године – око 4.000 младих људи.

Многобројне грађане, поштоваоце и делегације из разних крајева Србије су поздравили председник Шумадијског округа Удружења потомака ратника Србије од 1912.до 1918.године Радомир Милошевић и председник Општине Аранђеловац Бојан Радовић.

СУБНОР Србије представљали су генерали, потпредседник др Бранислав Поповић и члан Председништва Видосав Ковачевић.

Венце палим ратницима у Првом светском рату су положиле делегације Општине Аранђеловац, Удружења потомака ратника Србије, СУБНОР-а Србије, као и СУБНОР-а Крагујевца, Аранђеловца, Раче, Тополе, Адашеваца, Горњег Милановца, Пријепоља.

Химном Удружења потомака ратника Србије „Марш на Дрину“, у сали хотела „Рујна зора“, почела је свечана академија посвећена стогодишњици Великог рата и победе српске војске у Колубарској битки. Културно-уметнички програм су извели ученици Средње техничке школе из Аранђеловца које је предводила професор историје Ана Настић.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Аранђеловац, Радомир Радосављевић, уручио је Повеље захвалности појединцима и организацијама који су током протекле године помогли рад борачких организација и организовање обележавања значајних датума из наше историје.

На скупу је говорио и потпредседник СУБНОР-а Србије др Бранислав Поповић. Пренео је поздраве председника Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодрага Зечевића и, посебно, истакао низ акција у овој години на измаку које борачка респектибилна организација спроводи у интересу свог чланства и бољитка друштва у целини.