Aранђеловац

СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ ПАРТИЗАНЕ

Прошло је 74 године од трагичног догађаја кад је у неравноправној борби са Немцима и њиховим сарадницима, у селу Тулежу код Аранђеловца страдао Космајски и Други шумадијски партизански одред.

Тога 22. фебруара 1942. погинуло је 30 партизанских бораца, од којих и народни херој Светомир Младеновић из села Сараоци код Велике Плане, који је да  не падне у руке непријатеља, последњи метак сачувао за себе.

 Био је то повод да делегације борачких организација Аранђеловца, Младеновца, Сопота, Барајева и Гроцке положе венце, евоцирају успомене и одају дужну пошту неустрашивим борцима за слободу.

Скуп је поздравио председник општинског одбора СУБНОР-а Радомир Радосављевић. Посебно је истакао обавезу свих да чувају спомен обележја бораца палих за слободу.

Скупу се обратио и председник секције Космајског партизанског одреда Радисав Раша Петровић који је говорио о ратном путу Космајског и Другог шумадијског одреда са освртом на војнополитичку ситуацију крајем 1941. и на почетак 1942. године. Присутне су поздравили и председници борачких организација Сопота и Барајева.

Ценећи напор мештана села Тулеж на одржавању споменика свим погинулим борцима за слободу у ослободилачким ратовима, а посебно страдалим партизанима, у име ОО СУБНОРа Аранђеловац, председник те организације уручио је Повељу „22. фебруар“ Месној заједници Тулеж и Радисаву Алимпијевићу.

Учесници комеморативног скупа посетили су и Дом МЗ Тулеж, положили венце испред споменика погинулим ратницима од 1912-1918, 1941-1945 и 1999.год. и одали пошту.

Чувајући успомене на те славне борце који су се супроставили агресору и њиховим сарадницима, учињен је примеран допринос да се од заборава отргну храбра дела и жртвовање за слободу.