Аранђеловац: СТРАДАЊА ЗА СЛОБОДУ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

На данашњи дан, 22. фебруара 1942. године, пребацујући се из села Миросаљци код Лазаревца на Букуљу, у селу Тулеж, општина Аранђеловац, партизански борци Космајскопосавског и Шумадијског одреда у заседи немаца и четника Косте Пећанца изгубили су 30 својих другова и још толико рањених. Током пробоја из непријатељског обруча, на малом простору Немци су заробили и седам партизана, тројицу одмах стрељали, а четворо рањених у пратњи сељака послали на превијање у село Венчане. По одласку немаца припадници Качерског четничког одреда су и ова четири партизана убили и још два рањена партизана заробили и стрељали.

У тој неравноправној борби погинуо је и Светомир Младеновић из села Сараоци код Велике Плане који је да не падне у руке непријатељу последњи метак сачувао за себе. Проглашен је за народног хероја.

Био је то повод да мештани и делегације борачких организација Аранђеловца и Сопота, испред споменика страдалим партизанима положе венце, евоцирају успомене на тај догађај и одају дужну почаст тим неустрашивим борцима за слободу.

Присутне је поздравио председник ОО СУБНОР-а Аранђеловац Радомир Радосављевић, указао на ратни пут страдалих партизана и на значај оваквог окупљања. Похвалио је мештане који одржавају споменик у добром стању на коме је била битка.

Скупу се обратио и председник борачке организације Сопот Боро Поповић и указао на обавезу млађих генерација да наставе неговање сећања на све дате жртве за слободу.

Учесници меморијалног скупа посетили су и Дом културе МЗ Тулеж и у присуству мајке чији син је погинуо 1993. године као редован војник, венце испред споменика погинулим ратницима од 1912-1918, 1941-1945. и ратовима деведесетих година.

22. фебруар 2024.г. село ТУЛЕЖ