САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 803662Укупно посета:
  • 2528669Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН ОБАВЕЗУЈЕ НА ЈЕДИНСТВО И ЈОШ БОЉИ РАД

На Боровом брду одржана је свечаност поводом обележавања Дана формирања Прве рачанске чете, уз присуство више стотина грађана Бајине Баште, других места Златиборског округа и разних делова Србије, међу којима и велики број младих, који су се окупили на традиционални позив СУБНОР-а.

Свечаност је почела интонирањем државне химне и Интернационале, а затим се приступило полагању венаца на спомен обележје борцима Рачанске чете.

Венце се положили представници општине Бајина Башта, СУБНОР Бајина Башта, у име СУБНОР Србије заменик председника генерал Видосав Ковачевић и члан Републичког одбора пуковник Зоран Јаковљевић.

Затим бројне делегације: Окружни одбор СУБНОР Ужица, представници СУБНОР Аранђеловца, Адашеваци, Ариља, Белегиша, Дивоша, Ердевика, Куле, Косијерића, Лаћарка, Мартинаца, Нове Вароши, Пожега, Пријепоље, Прибоја, Сјенице, Севојна, Уба, Чајетине, Шида, других организација.

Пре 77 година на Боровом брду, 3. августа 1941. године, формирана је Прва рачанска чета. Била је то пета чета Ужичког одреда “Димитрије Туцовић”. У састав су ушли младићи из свих крајева среза Рачанског. Били су то најсвеснији, најхрабрији и најбољи синови радничке, сеоске, школске и студентске омладине.

Први командир чете био је Душан Јерковић, учитељ и резрвни официр. Војник и политичар, који је међу борцима имао поверење и углед. Његов заменик био је Шабан Бешлић из Луга, храбар и неустрашив борац. За комесара чете изабран је Душан Вишић, студент права из Ужица.

О стварањању, развоју, ширењу устанка у овом крају и херојским борбама ове чете, са посебним освртом на лик и дело Душана Јерковића, Народног хероја, говорио је Милован Јелић члан Општинског одбора СУБНОР Бајина Башта.

У име председника СУБНОР Србије Душана Чукића скуп је поздравио заменик председника генерал Видосав Ковачевић који је, између осталог, рекао:

“Српски народ је одувек волео слободу. Српски народ је и те 1941.године изабрао слободу и рекао историјско НЕ фашизму. Одазвао се на позив КПЈ и Јосипа Броза Тита и заједно са другим народима кренуо у борбу против окупатора и домаћих издајника. У тој четворогодишњој борби, српски народ је тешко страдао, али и извојевао величанствене победе и изнедрио хероје који су делима омогућили да се на крају Другог светског рата нађемо у строју победника.

СУБНОР Србије већ пуних седам деценија чува сећања на те славне дане и године наше партизанске, народноослободилачке и антифашистичке прошлости, борећи се непрекидно против прекрајања историје и рехабилитације појединаца који су се борили на страни непријатеља.

У задњих неколико година много лакше носимо барјак антифашизма и слободарства, имамо пуну подршку и помоћ државних органа Републике Србије, почевши од ресорног Министарства, председнице Владе Србије, која је прошле године држала говор на обележавању 73.годишњице Батинске битке, до Председника Републике Србије Александра Вучића који је ове године одликовао СУБНОР Србије Сретењским орденом.

Радујемо се томе, али нас то и обавезује да јачамо редове и посебно чувамо јединствo најмногољудније борачке организације, признате не само у земљи него и на међународном плану”.

Скуп је завршен уметничким програмом у организацији и личном ангажовању познате драмске уметнице Иване Жигон.

 

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
15°
Fair
05:0120:08 CEST
ThuFriSat
18/12°C
19/13°C
23/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.