САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 811287Укупно посета:
  • 2540736Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

НОВИ ЗАКОН О БОРЦИМА

До крајa ове године пред посланицима Народне скупштине доспеће, како се предвиђа, нови закон о правима бораца, који ће као кровни законодавни документ обухватити и војне инвалиде, цивилне инвалиде рата и чланове њихових породица. Ресорни министар Зоран Ђорђевић је решењем оформио радну групу за припрему закона, у којој се налази и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

У Палати ”Србија” на Новом Београду одржан је први радни састанак коме су присуствовали и представници разних министарстава и републичких установа чије ће услуге у креирању нових прописа имати саветодавни карактер, а ширина окупљених из састава бројних  организација и удружења доказују жељу да се до оптималних решења дође уз учешће, као чини се никад до сада, најзаинтересованијих за област о којој ће коначну реч, после расправе у Влади Републике Србије, дати народни посланици.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорио је на првом састанку Радне групе, која је формирана након иницијативе Председника Републике Србије Александра Вучића за израду Нацрта закона о основним правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Министар Ђорђевић је истакао да Радна група мора бити ефикасна када је у питању доношење поменутог закона, а да ће Министарство посвећено радити како би се решили проблеми у областима односа права и обавеза државе према њима.

„Права бораца, предвиђена новим законом, не смеју бити ни у једном сегменту мања него до сада, већ је потребно обезбедити услове и за остваривање већих права.

Питање односа према борцима, војним инвалидима, цивилним инвалидима рата и њиховим породицама јесте питање односа у једном друштву“, рекао је Ђорђевић.

Председник Радне групе је, иначе, државни секретар Негован Станковић.

На састанку Радне групе израђен је план активности и реализације израде Нацрта закона, а министар је нагласио да је у плану да се закон нађе пред посланицима Народне скупштине до краја године.

У току дебате, на првој седници, учествовао је и Душан Чукић, тражећи и том приликом, као и у више наврата раније, да се организацијама попут СУБНОР-а Србије законодавним путем обезбеди друштвени статус сагласан доприносу развоју, угледу, бољитку наше државе и на начин што се, у свим земљама ЕУ и другим цивилизованим државама у свету примењује према сродним многољудним удружењима које су код нас, по игнорантским досовским прописима тенденциозно сврстана у категорију која им ни на који начин не припада.

СУБНОР Србије ће и надаље, посебно као овогодишњи добитник Указом Председника Републике Србије Александра Вучића изузетног Сретењског ордена за седам деценија постојања и очувања антифашизма, уз Златну повељу ”Српски ратник” Владе Србије за допринос у ширењу угледа Србије на међународном плану, инсистирати и на валоризацији законским путем друштвеног статуса, не тражећи  никакве привилегије, већ као симболичну потврду да и законодавне власти препознају рад СУБНОР-а у интересу Србије и новог импулса за бољитак нашег народа у свим областима.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Београд

  • pedjaza каже:

    Dobra je vest da će konačno na dnevni red Skupštine Srbije doći i zakon o borcima, koji će regulisati položaj boraca ratova 1941-1945, 1992. i 1999. godine, ali i vojnih invalida, civilnih invalida rata kao i članove porodica svih pomenutih kategorija ljudi.
    Realno je očekivati da će i SUBNOR Srbije, kao najmnogoljudnija boračka i antifašistička organizacija na Balkanu, druga u Evropi (posle Sveruskog saveza veterana) i jedna od značajnih i cenjenih u svetu, dobiti staus koji joj objektivno pripada. Na taj način bi trebalo da bude otklonjena nepravde koja je učinjena posle 2000. godine, kada je SUBNOR izgubio položaj koji je decenija pre toga sasvim zasluženo imao.
    U godini kada obeležava 70 godina postojanja i rada, SUBNOR-u bi mogao biti vraćen stari sjaj, čime bi mu, između ostalog, na praktičan način bilo odato poštovanje za priznanje koje ima u porodici Evropskih i svetskih boračkih i antifašističkih organizacija.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
28°
Sunny
05:1320:15 CEST
MonTueWed
min 18°C
30/19°C
29/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.