САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ПРОЛЕТЕРИ НА ОКУПУ

Општински одбор СУБНОР-а београдске општине Савски венац свечано је обележио 77.годишицу формирања Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде, родоначелнице победоносне Југословенске армије у Другом светском рату.

Скуп је отворио Зденко Дупланчић, председник СУБНОР-а Савског венца и Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде.

Свечану песму СУБНОР-а „Партизан сам, тим се дичим“ запевали су сви, а затим и химну Прве пролетерске „Интернационалу“, песму коју је строј бригаде отпевао по оснивању после предаје рапорта Врховном команданту Титу 21.12.1941. у Рудом.

Овом достојанственом скупу присуствовао је Народни херој Петар Матић Дуле, у име Председништва СУБНОР Србије др Мирољуб Васић, председник Градског одбора СУБНОР-а Београда Бора Ерцеговац, представници секција ратних јединица и удружења.

Реферат о борбеном путу Прве пролетерске бригаде поднео је Зденко Дупланчић.

Поводом 70 година СУБНОР-а, Градски одбор Београда доделио је борцима НОР-а Спомен захвалницу за заслуге и допринос у раду.

У пригодном програму први пут се на нашим скуповима зачула и песма о Првој пролетерској. Песму је написао и отпевао др.Рајко Срдић, потпредседник Секције, а музику је компоновао Анђелко Дупланчић, потомак борца НОР-а. И поново се салом зачуо громогласни пљесак.

О Првој пролетерској НОУ бригади написано је много књига (12) и монографија у којима су описана њена борбена дејства и значајни моменти из њеног ратовања, у слици и речи њених бораца, са циљем да будућим генерацијама укаже на пут у значају формирања Прве пролетерске за даљи развој наше оружане ослободилачке борбе и стварању победоносне Југословенске армије.

Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Броз Тито, у предговору прве књиге Прве пролетерске НОУ бригаде писао је о значају формирања и борбеном путу бригаде.

Речи маршала Тита надахнуто је пренео драмски уметник Аљоша Вучковић.

Четири књиге, штампане у Војно-издавачком заводу ЈНА „Војно дело“, издате су у Београду 1963.године, како се наводи, за потребе библиотеке „Из ратне прошлости наших народа“ са циљем да се са борбеним путем бригаде упознају потомци бораца бригаде као и њени поштоваоци и сви они који желе да упознају трновит и славан пут бригаде и наше НОБ као родоначелнице Југословенске армије.  

Командант Коча Поповић писао је о „Стварању бригаде на висини револуције“. Дејан Ђуровић, препознатљиви глас са Радио Београда, прочитао је овај текст.

А на крају, запевао је деветогодишњи Виктор Шотић, члан хора Културног центра деце Београда, менторке Снежене Деспотовић, учесник на музичким фестивалима који је својим копозицијама „Уживанција“ и „Нек свуд љубав сја”, одушевио..

Бојана Андрић, уредница емисије „Трезор“ на РТС и неуморна екипа су скуп снимали, као и чланови Удружења „Шпански борци 1936-39“ који су, такође, камерама забележили догађај.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.