САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 848424Укупно посета:
  • 2630861Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПОТОМЦИ СЛАВЕ ПОБЕДНИКЕ

Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6. личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. личке ударне дивизије свечано су обележили 75. годишњицу победе над фашизмом у Другом светском рату.

Марија Обрадовић, председница Удружења и Вељко Жигић потпредседник упознали су скуп са борбеним путем славних партизанских дивизија од оснивања преко Сутјеске, Неретве, свих борби у Србији, ослобођењу Ваљева и Београда и све до ослобођења наше земље од окупатора и његових помагача.

Нарочито је познат подвиг кад су Немци десантом напали Дрвар у жељи да ликвидирају врховног команданта Јосипа Броза Тита и Врховни штаб.

Србија је због природног и свестраног односа са Ликом и у послератној изградњи земље посебну помоћ пружила у периоду кад су се Личани побунили против деградације 1991. године кад је промењен Устав Хрватске и кад су изгубили статус конститутивног народа. Њихова борба за право да на вековној територији од 15. века кад су насељавали тај део Хрватске и где су пустили дубоке корене и пренели славу Лике и својих најхрабријих синова, као што су Никола Тесла и друге значајне личности које потичу из Лике, као и сви борци 6. личке, а нарочито Народни хероји као што су Ђоко Јованић, Марко Орешковић и други, постали су легенде и понос који се негује деценијама. Србија је зато је у периоду од 1991. до 1995. године кад је и сама била у тешким условима због заведених санкција, помагала народ Лике да остане на својој земљи и пружала свесрдну материјалну, стручну и осталу помоћ. Утолико је због неочекиваног прогона од раног јутра 5. августа 1995. године кад су становници Лике и осталих делова Хрватске у којима је живео српски народ предузела све мере да их дочека у Србији и да им смањи све муке прогонства.

Нису они били избеглице, они су били прогнани, надајући се да ће се вратити својим кућама. Личани су се укључили у све облике организованости државе Србије и садржаје културног и јавног живота и неговања традиција.

Једна од таквих манифестација била је и свечаност поводом ослобођења Београда. На овом скупу је поменуто да и поред залагања СУБНОР-а Србије и Удружења Личана, Банијаца, Кордунаша и Босанаца који су предложили Комисији за именовање улица у Београду славни командант 6. личке Ђоко Јованић још није добио улицу.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.