Београд

ОСЛОБОДИОЦЕ И ОКУПАТОРЕ НИКАД НИКО НЕ МОЖЕ ДА ИЗЈЕДНАЧИ

Изасланик Председника Републике и команданта Војске Србије Александра Вучића, министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и заступника команданта Команде за обуку бригадног генерала Јелесија Радивојевића, уз војне почасти, положио је венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Министар одбране Александар Вулин је, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и амбасадора Руске Федерације Александра Боцан Харченка, на Гробљу ослободилаца Београда, уручио признања припадницима Оружаних снага Руске Федерације ангажованим на пружању помоћи у сузбијању и гашењу епидемије Ковида-19 на територији Републике Србије.

У знак признања за изузетан допринос и остварену успешну сарадњу, дванаесторо припадника Оружаних снага Руске Федерације добило је војне спомен-медаље, највиша војна признања која додељују Министарство одбране и Војска Србије.

Министар Вулин је том прилиом, поред осталог, рекао:

Дошли сте када нам је било тешко, у тренутку када је и вашој земљи и вашем народу тешко. Када сте слетели на наш аеродром, знали смо како су се осећали наши преци 1944. године, када су трупе совјетске Црвене армије дошле да ослобађају Београд. И тада, као и сада, знали смо да нисмо сами, као и да је помоћ братска, сигурна, блиска и брза и знали смо да ћемо победити”.

ДВА НАРОДА СУ СЛОБОДУ ПЛАТИЛИ ЖИВОТОМ

Министар одбране је истакао да се пре 75 година, када је човечанство уједињеном силом слободних народа најзад победило нацизам, веровало да се неспорне истине Другог светског рата никада неће заборавити нити доводити у питање.

Данас смо сведоци да се 75 године касније покушавају отети изборена места у историји народима и државама” – рекао је министар Вулин и додао да смо сведоци рушења сећања, рушење споменика совјетским војницима, као и срамних покушаја да се изједначе окупатори и ослободиоци те да је истина једна и да мора бити речена.

Србија никада неће заборавити херојску Црвену армију и заједнички напор на ослобађању Београда и Србије, храброст, упорност и посвећеност које су красили совјетског војника, баш као југословенског партизана. Кад год се сретну наши председници и врховни команданти Вучић и Путин, они са поносом могу да се сете оних који су били пре нас и да наставе да граде братство и слогу између два народа”.

Признања која су на додељена припадницима Оружаних снага Руске Федерације, амбасадор Боцан Харченко оцењује као симбол који још једном наглашава дубоку традиционалну сарадњу и пријатељску братску помоћ, посебно када се ради о тешкој ситуацији.

Ово је велика част. Награде показују и доказују да смо у братској Србији испунили своју мисију помоћи у сузбијању, како раније фашизма, тако и садашње претње на овом простору и да смо ову мисију испунили на највишем могућем нивоу” – рекао је амбасадор Боцан-Харченко и захвалио министру Вулину због награде која говори и о високој оцени српског председника, српског руководства и српског народа за мисију и помоћ пружену од стране Русије и њене војске.

Захваљујући у име награђених припадника Оружаних снага Руске Федерације, генерал-мајор Михаил Чернишов истакао је да су и совјетски и српски народ своју слободу платили животима својих народа.

На овај дан сећамо се свих наших ближњих који су прошли кроз тај рат, који су ковали победу и који су ратовали у редовима и рововима. Они су својим трудом, ратовањем и радом извојевали победу и наш данашњи живот. Слава херојима! Потребно је да се њихова имена сачувају и за следећа поколења, да свако зна коме је дужан за свој живот, животе поколења која долазе, животе својих наследника”.

НИКАКВИ ПОКУШАЈИ ФАШИСТА НЕЋЕ ПРОЋИ

Српски народ дао је велику жртву за своју слободу и победу над фашизмом у Другом светском рату. То никада неће и не сме да се заборави, а наша обавеза је да и будућа поколења усмеримо у истом правцу, негујући нашу традицију и сећање на све велике хероје који су дали своје животе за нашу бољу будућност“, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је, у име Владе Србије, заједно са првим потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем положио венац на Гробље ослободилаца у Београду поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Министар Ђорђевић је још једном подсетио да ће Гробље ослободилаца Београда, које је реновирано прошле године у част свим херојима Другог светског рата, данас цео дан светлети црвеном бојом у част Црвеној армији, која је дала огроман допринос у ослобођењу Београда.

Како је навео, иако се последњих дана јављају неки елементи, односно покушаји фашизма у нашој земљи, Ђорђевић је дубоко уверен да ће српски народ као антифашистички народ то осудити, не дозвољавајући да било који вид фашизма икада више буде присутан у нашој земљи.

Поред министара венце су положили и представници Министарства одбране, у име Града Београда градоначелник Зоран Радојичић, делегација СУБНОР-а Србије у којој су поред заменика председника генерала Видосава Ковачевића били и борци Народноослободилачког рата Зденко Дупланчић и Михајло Мирковић – курир Миша као и делегације СУБНОР-а Града Београда, амбасаде Руске Федерације, Републике Белорусије, Републике Азербејџана, Републике Казахстана и конзулата Републике Јерменије.