САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849514Укупно посета:
  • 2632290Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

БОРЦИ  УВЕК  ЗАЈЕДНО

Борци су увек заједно, а нарочито кад треба бранити нароноослободилачки покрет и антифашизам, истину о Другом светском рату.

Ово је једногласно истакнуто на Првој конференцији општинских и градских организација са територије негдашње Југославије. Скуп је одржан у Београду на иницијативу Градског одбора СУБНОР-а и под покровитељством градоначелника Синише Малог.

Отварајући дводневно заседање председник Градског одбора Бора Ерцеговац је поздравио представнике борачких удружења из Словеније, Хрватске, Републике Српске, Црне Горе, Македоније и више места у Србији. У уводном слову посебно је скренуо пажњу да је борачка организације свугде мање-више суочена са истим тешкоћама. Много је неразумевања према егзистенцијалним питањима, а посебно чланство исказује оправдану љутњу због фалсификовања историје и убацивања произвољности и, из накарадних идеолошких побуда, збуњивања младе школске генерације нетачним закључцима у обавезним уџбеницима.

На скупу је о тој актуелној теми говорио, у име Републичког одбора, Душан Чукић. Нагласио је да СУБНОР Србије неће попустити пред притисцима без обзира на то са које стране долазе. Више десетина хиљада чланства, не рачунајући њихове породице, тражи енергичну и као досад ефикасну акцију да се не скрнаве антифашизам и доказана победа на челу са антихитлеровском коалицијом у Другом светском рату. Никад и нико није, било где на слободарској планети, порекао народноослободилачку и партизанску борбу, а зна се због чега су и под чијим заставама бежали колаборанти, у завршним окршајима окупиране земље, пред јединицама под командом маршала Тита и Црвене армије.

Учесници конференције, за коју се сматра да ће бити традиционална, сагласили су се да је током Другог светског рата на југословенским просторима дејствовао само партизански антифашистички покрет, једини борци против окупатора били су партизани, а сви остали су, у разним периодима, акивно сарађивали са италијанском и немачком нацистичком солдатеском и у интересу својих идеологија или по налозима туђинаца и према њиховим потребама и геостратешким плановима.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Београд

  • pedjaza каже:

    Konferencija boračkih organizacija sa prostora nekadašnje Jugoslavije treba da postane tradicionalna i masovija manifestacija, kao izraz nastojanja da se na ovim prostorima zajednički radi na očuvanju tekovina NOR-a i antifašističke borbe.
    Jedan on najznačajnijih razloga je suprotsavljanje tendenciji relativizacije i nipodaštavnja uloge partizanskog pokreta kao jedinog antifašističkog u Jugoslaviji i nastojanjima da se nametne drugačija istorijska slika kroz oproštaj grehova vođama i pripadnicima kolaboracionističkim formacijama, pa čak i pokušajima da im se prikače epiteti antifašističkih, koje nipošto ne zaslužuju.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.