БИТКА НА ПОЉАНИ, ПОСЛЕДЊА БИТКА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА У ЕВРОПИ

Чланови председништва Томислав Миленковић и Зоран Јаковљевић, чинили су делегацију СУБНОР-а Србије, која је боравила од 12-14. маја у Љубљани, у посети Савезу удружења бораца за вредности Народноослободилачке борбе Словеније (ЗЗБ НоБ). Делегација је учествовала на свечаности обележавања 78. годишњице последње битке Другог светског рата у Словенији, Југославији и Европи, 13. маја на Пољани. Поред делегације СУБНОР-а Србије присутне су биле и делегације бораца и антифашиста Хрватске, бораца Босне и Херцеговине и бораца НОБ-а Црне Горе.

Делегације свих борачких удружења су положиле заједнички венац на споменик Слободи и миру на Пољани, чиме је симболично потврђено да су се на овим просторима борци свих jединица Југославије, борили заједно и заједно гинули за слободу. Венац Републике Словеније положила је Председница државног збора Уршка Клокочар Зупанчич, која се је, кратким и надахнутим говором, обратила скупу.

Свечаношћу на Пољани, додатно је потврђен значај тадашњих догађаја и заједничке народноослободилачке борбе у Југославији против окупатора и њихових локалних сарадника. Упућена је снажна заједничка антифашистичка порука широј међународној јавности, позив на мир и мирно рјешавање и најтежих проблема, међусобно уважавање, разумевање као и позив на сарадњу.

Битка код Пољане (14-15. маја 1945. године) је последња велика битка Другог светског рата у Европи. Тада је Народноослободилачка војска Југославије, састављена из партизанских одреда, стала на пут немачким снагама и њиховим савезничким националистичким формацијама, које су покушале да се пробију у сектор под окупацијом америчких трупа, на територију Аустрије и северне Италије, како би избегли предају Југословенској армији. Југословенски партизани разбили су немачке снаге, а командант немачкре армије „Е“, генерал-пуковник Александар Лер потписао је акт о безусловној капитулацији његових трупа. Александар Лер предао се партизанима у Тополшици код Шоштања 15. маја 1945.године. У последњој бици на југословенском простору пало је 100 припадника Југословенске армије и око 310 на страни Немаца и њихових домаћих савезника, а око 250 је повређено.

Маја 1985. године, на Пољани успостављен је спомен-парк са централним спомеником Слободи и миру, дело академског вајара Стојана Батича. Споменик, је откривен 18. маја 1985. године, са сликом бомбе од бронзе, која се развија у облику цвета из којег лети јато голубова, а симболизује мир и суживот међу људима.

Дванаестог маја делегације ЗЗБ Словеније и борачких организација из региона, уз војне почастиу, положиле су заједнички венац на Гроб народних хероја у Љубљани као и на спомен-обележје таоцима у Грамозној јами, уз кратак приказ историјских чињеница и значаја споменика, др. Мартина Премка, члан председништва ЗЗБ Словеније и посланик у Државном збору Републике Словеније.

Истога дана делегација бораца била је на пријему код председнице Републике Словеније Наташе Пирц Мусар у Председничкој палати, као и код градоначелника Љубљане Зорана Јанковића у Градској кући.

Председник ЗЗБ Марјан Крижман, у просторијама Савеза, организовао је радни састанак борачких организација. На састанку је потврђена потреба за добром сарадњом између организација, презентована је активност Савеза корушких партизана у Аустрији, разматрано је функционисање организација, заједнички пројекти, договорен је  календар догађаја у наредном периоду, као и место и термин следећег радног састанка.

У саставу делегације ЗЗБ Словеније, и као домаћини, поред председника ЗЗБ, били су и Марјан Шифтар, Јулка Жубрет чланови председништва ЗЗБ и Бојан Пахор потпредседник ЗЗБ.

12-14.5.2023