Бомбе као аргумент

АГРЕСОРИ  БЕЗ  СТИДА  И  САВЕСТИ

Агресори из 19 држава, окупљени у војну групацију звану НАТО, бомбардовали су 1999. године читавих 78 дана малу државу и народ Србије.

Ратну операцију против тадашње Савезне Републике Југославије, у којој се налазила и Црна Гора, лицемерно су Американци и њихови савезници из Европе назвали ” Милосрдни анђео” и спроводили под лажним изговором да то чине како би спречили хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији.

Циљ бруталног напада од марта до јуна 1999. био је да се измени мапа Европе у корист шиптарских сепаратиста и на непокорној српској земљи инсталира моћна база атлантске милитантне алијансе као место за припрему и одашиљање интревенционистичких трупа у разне регионе ради ширења империјалне западне моћи.

О мучким данима масовног терора над недужним народом и државом посвећен је, поводом петнеастогодишњице агресије без стида и савести, импозантни међународни скуп у Сава Центру у Београду и са низом пропратних манифестација у организацији Београдског форума за свет равноправних, СУБНОР-а Србије и Клуба генерала и адмирала Србије.

УБИЦЕ  НИСУ  КАЖЊЕНЕ

У петак предвече је у пространом холу конгресног центра Сава отворена ретроспективна изложба фотографија о тешким данима безразложне натовске агресије. Са више стотина фактографских доказа, у одабиру академског сликара Милена Чуљића, аргументовано је и хронолошки потврђено једно од најтежих страдања народа Србије. Изложбу је, иначе, отворио генерал-потпуковник Љубиша Стојимировић, председник Клуба генерала и адмирала Србије.

НАТО авијација, у садејству 19 држава, извела је 26.095 погубних летова. У просеку 334 дневно и уништила 119 најелитнијих инфраструктурних, културних, медијских, школских, здравствених, научних и других објеката, а у исто време онеспособила још 907 за време да се, у ствари, никад не опораве. Само материјална штета премашује, према грубим проценама, преко 100 милијарди долара, не рачунајући трајне последице по становништво због немилосрдног бацања из ваздуха бомби и пројектила са осиромашеним ураном – иначе под ригорозном забраном свих планетарних прописа.

У току агресије убијено је више од 4000 људи, међу њима и много деце. Рањених од касетних бомби и ракета било је на десетине хиљада. Злочинци нису имали милости, гађали су све што су им радари показивали и главешине наређивале. Тако се на нишану нашла и зграда ТВ студија државне телевизије, иако никад, у историји светског ратовања, ни једна кућа таквог значаја и циља није била дозвољена војна мета. А у Београду су натовци то учинили у мрклој ноћи и убили 16 беспомоћних недужних људи.

Злочинци из 19 западних држава, који су се без иједног одобрења Савета безбедности ОУН упустили у стравичну ратну офанзиву против мале земље са оптужбама исфабрикованим и јасном жељом да у име свог господства покоре и казне непослушне, нису ни по ком основу кршења међународног права и због злочиначке агресије судски одговарали. Чак су и наше, оне досовске власти постављене у фотеље после петооктобарског преврата, одустале од правосудног гоњења одговорних лидера од Клинтона, преко Солане, до Блера и осталих налогодаваца.

НИШТА  НИЈЕ  ЗАБОРАВЉЕНО

Један период неке власти не чини укупну историју и једном наводно опроштене кривице неће важити за сва времена.

НАТО злочини у Србији 1999. године никад неће бити заборављени. И кривци ће кад тад платити за своја недела.

О томе су отворено и говорили учесници међународног научног скупа у Сава центру. Преко 100 најугледнијих интелектуалаца из близу 40 држава широм света и још дупло више из наше земље и са неколико стотина посматрача, окупљених у једној од репрезентативних дворана, аргументима су доказивали злочин НАТО према Србији пре 15 година. У указали да се тај силеџијски приступ на светској сцени наставља без зазора изазивајући разна ”пролећа”, регионалне ратове, међунационална трвења са погубним последицама.

Мир, равноправност, толеранција, међусобно разумевање – како је то у уводу рекао и председник Београдског форума, негдашњи шеф југословенске дипломатије, Живадин Јовановић –  немају алтернативу. У истом стилу говорили су и Момир Булатовић, председник Владе СРЈ у време агресије, затим генерал-пуковник Леонид Ивашов из Русије,адмирал Елмар Шмелинг из Немачке, академик Велко Влканов из Бугарске, мировњак Сокор Гомес из Бразила, др Жан Бриемон из Белгије, др Џон Махер из САД и многи други.

Учесницима овог надасве значајног светског окупљања обратио се, као суорганизатор, председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић.

РЕЧ МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОДВОЈЕНО НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

У оквиру обележавања 15-годишњице мучке агресије НАТО на нашу земљу, у Београду ће се одржати још неколико манифестација.

Научни скуп под насловом”ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ – Глобални мир вс.Глобални интервенционизам и империјализам” биће и у недељу у Сава центру. У другом делу, од 16,30 часова, одржаће се Омладински форум о теми ”Улога омладине у промовисању мира, демократије и социјалне правде”.

У понедељак, у 9.30 часова, испред Храма Светог Саве на Врачару стартоваће међународни маратон мира до Свете горе у Грчкој.

Комеморативна свечаност одржаће се у 11 часова у парку на Ташмајдану, поред споменика деци жртвама натовског бомбардовања.

У 12 часова, у Парку пријатељства на Новом Београду, биће положени венци и цвеће на споменик Вечни пламен.