Бор: УСПЕШАН ПОЧЕТАК АКТИВНОСТИ

После дужег временског периода и затишја, нагомиланих проблема и потешкоћа у раду, ГО СУБНОР Бор кренуо је у спровођење својих активности у духу статута СУБНОР-а Србије. У сали дома културе, уз присуство делегата и гостију (припадника Војске Србије, локалне самоуправе, ОРВС, УВП, Удружења пензионера) као и припадника СУБНОР-а из Сокобање, Бољевца и Мајданпека одржана је Скупштина СУБНОР-а Бор.

Уз интонирање химне Србије коју је извела певачка група и минуте ћутања погинулим и умрлим борцима као и страдалој деци у О.Ш.“Владислав Рибникар“ у Београду и околини Младеновца скупштина је отпочела са радом. Пошто је утврђено присуство довољног броја делегата скуп је отворило радно председништво и председавајући Скупштине СУБНОР-а Славиша Симоновић и поздрављајући све присутне а посебно јединог преживелог учесника НОР-а 96-о годишњег Стојана Раилића, родом са Козаре, борца Козарачког Партизанског Одреда, који је поздрављен громким аплаузом.

У име СУБНОР-а Србије, председника генерала Ковачевића и Председништва присутнима се обратио потпредседник Академик Пук.проф. Жељко В. Зиројевић, координатор за Борски округ који је истакао задовољство присуством великог броја лица и гостију и што данашња Скупштина означава успешан почетак рада СУБНОР-а Бор који је нажалост из више разлога спорадично деловао и радио као да та активност у ранијем периоду од појединаца није била препознатљива и да се то коначно мора променити. Неке локалне самоуправе попут Неготина, Бољевца, Сокобање, помажу активности СУБНОР-а, дају му на значају и снази, чувајући традицију, нашу историју ослободилачких ратова, патриотизам и слободарство у овим тешким и смутним временима. СУБНОР Србије је увек био, биће и остаће непремостива баријера свим онима који не мисле добро Србији и њеном народу. „Пред Вама су другарице и другови озбиљни задаци да вратимо углед који смо имали и који имамо и да на тај начин покажемо како се чува, брани и воли Отаџбина…“ Једини преживели борац Стојан Раилић обраћајући се присутнима истакао је да се поноси што је члан ове борачке организације и што је СУБНОР Србије препознао његову борбу против немачких фашиста и њихових слугу и доделио му Медаљу борца коју он са поносом носи. Позвао је све присутне да не забораве нашу славну историју и да обележавају значајне јубилеје.

Председник Скупштине општине Бор Драган Жикић поздрављајући све присутне у име органа локалне самоуправе и наводећи да се поноси што је и он члан СУБНОР-а истакао је да су проблеми са којима се сусретао СУБНОР Бора сада иза нас и да ће ново руководство успешно одговорити постављеним задацима. Такође је изнео да ће се заједничким напором СУБНОР-а Србије, органа локалне самоуправе и других институција коначно разрешити питање узурпираних просторија као и имовина СУБНОР-а Србије у Бору. Скупу су се обратили и председник СУБНОР-а Сокобање др. Славољуб Јовановић и СУБНОР-а Бољевац Миодраг Јовић који су пожелели успешан рад Скупштине и наставак прекинуте сарадње.

На предлог Скупштине за председника ГО СУБНОР-а Бор изабран је Момчило-Моша Радисављевић дугогодишњи активиста у СУБНОР-у и ОРВС Бор, док је за делегата у Скупштину СУБНОР-а Србије предложен Драган Жикић. Новоизабрани председник Радисављевић се захвалио на указаном поверењу и истакао да ће као и до сада наставити да ради на спровођењу циљева и задатака СУБНОР-а.

После успешно одржане Скупштине координатор за Борски округ пук. Зиројевић је одржао састанак са челним људима СУБНОР-а у овој регији и упознао их са обавезама и задацима који предстоје посебно апострофирајући на питање решавања статуса имовине СУБНОР-а Србије која је јединствена и недељива као и да сви покушаји отуђења и узурпација исте неће наћи упоришта у нашим саставима.

У свечаном делу Скупштине борцу Стојану Раилићу уручена је нова чланска књижица СУБНОР-а Србије што га је много гануло и посебно се на томе захвалио челним људима као и истакао чињеницу да баш захваљујући СУБНОР-у није заборављен.