САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871270Укупно посета:
  • 2667303Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ФАШИЗАМ НЕЋЕ ПРОЋИ У СРБИЈИ

Република Србије је прославила Дан државности. Обележено је 215 година постојања модерне српске државе. Почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. представљао је излазак из привредно заостале отоманске провинције у једно од најслободнијих европских друштава, а 1835, значи 31 годину позније, на Сретење, предвођена великим кнезом Милошем, Србија је добила један од најнапреднијих и најлибералнијих устава на европском континенту.

Ти кључни и преломни догађаји из историје наше земље важни су – рекла је у Орашцу председница Владе Републике Србије Ана Брнабић – за разумевање и тумачење тренутка када се Србија поново, као много пута до сада, суочава са значајним изазовима, изборима и одлукама које ће креирати будућност наше земље. А будућност зависи од нас.

ПРОТИВ ЛОШИХ НАВИКА

”Све касније репресалије над српским револуционарима и цивилним становништвом, чији је вероватно најпознатији симбол нишка Ћеле-кула, нису могли да сломе дух устанка.

Убрзо затим отпочео је неповратни народни покрет српског народа, у догађајима које данас знамо као Први и Други српски устанак, или под заједничким називом „Српска револуција“, јер они то и јесу били: српска сељачка револуција током које је наша земља постала једна од малобројних држава тадашње Европе у којој су феудални односи у потпуности укинути.

Позив српског вожда Карађорђа упућен народним вођама у свих 17 нахија, да устану и пруже отпор турском зулуму, данас за нас представља симболичан позив да се решимо лоших навика, старог и превазиђеног начина размишљања и да преузмемо одговорност за сопствени живот и будућност Србије.

Ако желите добро себи, ако желите добро својој деци, борите се свакога дана за бољу будућност земље у којој живите.

Немојте тражити изговоре, упирати прстом у друге, само зато јер је то лакше него решавати проблеме.

Не треба да се плашимо изазова или неуспеха. Треба да будемо и храбри и одлучни у превазилажењу препрека, као што су то наши преци били.

Зашто се они нису плашили ни дахија, ни моћне Отоманске империје?

Зато јер су имали велики циљ пред собом, зато што су били храбри да сањају слободу која им је била толико далеко, али од које, по цену живота, нису одустајали.

Можемо много да научимо из наше историје. Као што су они у темеље српске државе усадили чојство и јунаштво, наше је да данас уградимо знање и да најмлађе адекватно спремимо за будућност.

Само напорним радом и спремношћу на доживотно учење и лични развој, можемо постати друштво успешних, слободних и срећних појединаца.

ГРАДИМО  БОЉУ  БУДУЋНОСТ

Успешно смо окончали процес фискалне консолидације, спровођење хитних и ванредних мера привредног опоравка земље и спасавање од националне катастрофе на чијем рубу смо се затекли 2012. године.

Мењамо Србију и градимо бољу будућност за све наше грађане.

Одрживи развој, привредни раст, бољи животни стандард и квалитет живота за све наше грађане, то је оно на чему свакодневно посвећено радимо.

Наша визија будућности је модерна Србија. Стварамо нове могућности за будуће генерације. Грађане смо поставили у центар наше политике. Стварамо јаку економију.

Мењамо слику Србије у свету. Политика коју Србија води је политика сарадње са свим партнерима, спремност на дијалог и компромис у решавању свих отворених питања, уз пуно поштовање националних интереса Србије.

Поштујемо све наше партнере и држимо реч. Због тога смо данас у свету препознати као поуздан партнер, а ставови Србије се уважавају без обзира да ли те ставове наши партнери деле или не.

Председник и Влада Републике Србије воде одговорну политику за коју верујем да ће дугорочно донети напредак и добробит свим грађанима Србије, без разлика, јер је то политика суштинске трансформације наше земље”.

Током излагања председнице Владе једна малобројна група, окупљена под десничарским симболима, звиждала је и увикивала неприличне пароле невезане на било који начин за велику свечаност државе Србије, нашта је Ана Брнабић смирено одговорила са говорнице да види чији су и какви симболи у питању:

”Фашизам у Србији никад неће победити. Много је наша Србија пропатила од фашизма, а вас молим још једном да испоштујете претке које славимо и државу Србију”.

ХРАБРОСТ  И МУДРОСТ

На свечаности у Орашшцу говорила је и председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Посебно о јединству и паралелним везама и несебичној помоћи Републике Србије у изградњи многобројних инфраструктурних објеката.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић положила је венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

„Вашим задивљујућим јунаштвом и огромном жртвом, несаломиви дух српског народа заувек је проткан идеалима слободе, правде и независности. То остаје завет свим будућим поколењима и пут којим ћемо јединствено и непоколебљиво корачати у будућност. Нека Вам је вечна слава и хвала”, записала Маја Гојковић у спомен књигу.

Церемонији полагања венца, уз смотру Гарде Војске Србије, присуствовали су комадант Копнене војске, генерал потпуковник Мирослав Симовић и комадант РВ и ПВО, бригадни генерал Душко Жарковић.

У цркви на Оплeнцу, на саркофаг Вожда Карађорђа, ловоров венац је положио министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић.

У Београду, на Андрићевом венцу, у Председништву Републике Србије, уприличена ја свечаност поводом Дана државности. Том приликом је Председник Републике Александар Вучић уручио највиша одликовања заслужним личностима и организацијама из наше земље и света.

Председник Републике је рекао да су нам сада, више него икад, потребни Карађорђева храброст, одлучност, али можда и више од тога Милошева памет и мудрост:

”Храброст да не подлегнемо бројним притисцима и одбранимо право на опстанак нашег народа и мудрост и хладна глава да донесемо најбоље одлуке за живот и будућност Србије”.

Иначе, бројним свечаностима поводом Дана државности присуствовали су и чланови СУБНОР као најбројније патриотске, традиционалне, државотворне антифашистичке организације која целукупним радом доприноси бољитку земље и угледу Србије на међународној сцени.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.