САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 803662Укупно посета:
  • 2528669Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НИ ЈЕДНА ЖРТВА НЕ СМЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНА

Поводом Дана Ромоцида, страдања Рома у Другом светском рату, у организацији Светске организације Рома у Београду, у Удружењу књижевника Србије одржан је комеморативни скуп. Књижевник Миљурко Вукадиновић је позвао да се минутом ћутања ода пошта страдалима у Другом светском рату, а потом је др Бајрам Халити, књижевник, публициста, и један од најцењенијих познавалаца Рома у Европи и свету, истакао да су поред Срба и Јевреја Роми били народ који је понајвише страдао у Другом светском рату – преко 3,5 милиона почев од логора у Јасеновцу, Старој Градишкој преко Аушвица, Матхаузена и других.

Говорећи у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, потпредседник, проф. Жељко Зиројевић је између осталог рекао: „СУБНОР као антифашистичка и патриотска организација је био и остао носилац чувања сећања на све страдале без обзира на верску и националну припадност јер свака жртва која је положила живот у борби против фашизма је достојна дивљења и поштовања. У Крагујевцу, граду бунтовнику и страдалнику, у насељу „Багремар“ где су немачки фашисти и њихове слуге 20. октобра као увод у крагујевачку трагедију стрељали прву групу Срба, Јевреја и Рома у којој је било комуниста и скојеваца имате јединствено спомен обележје крај хумке. Заједно четири знака: петокрака, Давидова звезда, крст и ромски точак. То је знак поштовања на све страдале које је подигао СУБНОР.“

Обраћајући се у име заједнице жртава Другог светског рата, председник Управног одбора и један од покретача акције за надокнаду ратне штете, др Драган Р. Нововић, координатор СУБНОР-а Србије за Рашки округ је истакао значај обележавања и сећања на страдале као и на непобитну чињеницу о почињеним злочинима над ромском популацијом истакавши да покушаји прекрајања и фалсификовања историје ма ко год то чинио не могу и неће проћи. Сама чињеница да су и његови најближи прошли страхоте логора још више га обавезује да се као адвокат, као човек и припадник СУБНОР-а Србије бори за решавање ових питања.“

Окупљенима су се обратили Милинко Чекић у име Удружења логораша и потомака „Јасеновац“, иначе колективни члан СУБНОР-а Србије, књижевница и потпредседник Удружења књижевника Србије Милица Јефтимијевић Милић, др Трајко Петковски из Скопља и Андрија Јанићијевић, новинар.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Дан сећања

  • pedjaza каже:

    Romi su, shodno svom brojčanomm stanju, mnogo postradali u Drugom svetskom ratu. Najmračnija ideologija u istoriji čovečanstva (nacifašizam) proglasila je ovaj narod jednom od glavnih meta svoje ubilačke politike, obeležavala Rome i odvodila ih masovno u logore smrti. Nije postojao ni jedan drugi razlog za to, osim pripadnosti vlastitom narodu.
    Slične strahote, kroz koje su prolazili, povezala je Srbe, Rome i Jevreje, kao narode nad kojim je na ovim prostorima izvršen genocid kakav se ne pamti i kakvog , nadamo se, nikada više neće biti. Današnje a i buduće generacije imaju moralnu obavezu da se sa poštovanjem odnose prema svim tim žrtvama, između ostalog i komemorativnim skupovima ovakvog tipa.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
14°
Light Rain
05:0120:08 CEST
WedThuFri
min 13°C
18/12°C
19/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.