ДАН СЕЋАЊА У КАСАРНИ „ЈУГОВИЋЕВО“

Поводом обележавања 24. марта, Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању, у касарни “Југовићево“ одржан је комеморативни скуп. Венце на спомен обележје положили су Министар одбране Небојша Стефановић, делегације Покрајинске владе, Јужнобачког округа, Града Новог Сада, Удружења ратних војних инвалида Града Новог Сада, породица погинулих, Удружења ваздухопловаца Војводине, СУБНОР- а АП Војводина, СУБНОР- а Града Новог Сада, Удружење 6-те Личке, организације резервних војних старешина Града Новог Сада и Удружења бораца Војне полиције Републике Србије.

Више од 50 дана Нови Сад је био изложен директним нападима, бомбама и крстарећим ракетама, а на његову околину и Фрушку гору пало је више од хиљаду пројектила. Рафинерија је била готово тотално уништена, цела сремска страна је остала без пијаће воде, што је погодило око 60.000 људи. Уништена је била зграда Телевизије Нови Сад, као и далеководи и електроенергетска постројења. Оштећене су биле градске четврти Видовданско насеље, Шангај, Сремска Каменица, Буковац и Детелинара.

Међу бомбардованим привредним постројењима, осим Рафинерије, оштећени су и „Новограп”, „Петар Драпшин”, „Техногас”, „Монтинг”, „Гуминс”, „Албус”, Пекарска индустрија „Данубијус”, „Необус”, „Агрохем”, хотел „Варадин” на тврђави, продавнице „Центрославије” и „Звезде”.

По неким подацима, бомбе и ракете НАТО агресора оштетиле су укупно 2.325 станова и кућа, више од двадесет основних и средњих школа и вртића, неколико факултета и културно-историјских установа и споменика, музеје Војводине и Новог Сада, зграду Извршног већа Војводине и порушиле сва три моста која су повезивале леву и десну обалу Дунава.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се 24. марта сећамо храбрих хероја који су дали животе за слободу и част отаџбине, као и оних који су под окриљем НАТО пакта починили злочине, како би будуће генерације извукле поуке и имале узоре како се брани отаџбина. Министар Стефановић нагласио је да се током свих 78 дана пакленог пролећа 1999. године, показала нераскидива везу између Војске и народа. “Град Нови Сад је град страдалник, али се као српски феникс подигао из пепела. Храбро идемо напред и не заборaвљамо нашу историју” нагласио је градоначелник Милош Вучевић.