САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 803662Укупно посета:
  • 2528669Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПОЧАСТ БРАНИОЦИМА ОТАЏБИНЕ

Одавањем војних почасти и полагањем венаца на више локација, обележен је 4. децембар – Дан војних ветерана.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио  бригадни генерал Жељко Нинковић положила је венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским ратовима и српско-бугарском рату и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, као и на централној комеморацији крај Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Почаст слободарима је одао и СУБНОР Србије са замеником председника генералом Видосавом Ковачевићем и чланом Републичког одбора пуковником Зораном Јаковљевићем.

Пуковник Слађан Ристић предводио је делегацију Министарства одбране и Војске Србије која је крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. на Савском тргу положила венце и одала почаст свим страдалима припадницима наше војске у сукобима с краја 20. века.

На истом месту је венац положила делегација СУБНОР-а Србије са чланом Председништва др Мирољубом Васићем и чланом Републичког одбора Милошем Богићевићем.

За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе и Бугарске, с једне, и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране. Тада је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање „стари ратник“, односно војни ветеран.

Избором 4. децембра за Дан војних ветерана обезбеђен је континуитет са ветеранима из времена балканских ратова, периода када је Србија ангажовала око 12 процената становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве и уз стварање Балканског савеза са суседима успела да се заувек ослободи отоманских стега.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
14°
Light Rain
05:0120:08 CEST
WedThuFri
min 13°C
18/12°C
19/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.