ДЕЛЕГАЦИЈА РАТНИХ ВЕТЕРАНА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У СУБНОР-у ГРАДА ВРАЊА

Након завршетка 30. светског Конгреса ветерана, одржаног у Београду од 06. до 10. марта 2023. године, у организацији СУБНОР-а Србије и под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, а уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министра Николе Селаковића, делегација Ратних ветерана Руске Федерације, 11. марта, у пратњи државног секретара Зорана Антића, боравила је у Врању и посетила СУБНОР Града Врања, након сазнања да СУБНОР брине и одржава споменике посвећене Руским козацима, које су претходно посетили и да  у својим просторијама има и поставку посвећену Руским козацима из периода 1921 – 1925. године. Уважени гости су дошли са сазнањем да СУБНОР Врања, као патриотско удружење негује слободарске традиције српског и руског народа и чува историјску истину од заборава и покушаја кривотворења историје.

У свом репрезентативном Клубу бораца и РВИ „Историја за незаборав“, СУБНОР Врања веома је срдачно примио и угостио драге госте из Руске Федерације: Вјачеслава Вјачеславовича Калинина, Александра Аркадјевича Суслонова и Виталија Валерјевича Рагулина.

Најпре је председник СУБНОР-а Врања бригадни генерал Зоран Лубура упознао госте са историјатом СУБНОР-а, резултатима у седамдесет четворогодишњем раду, тренутним програмским активностима и целовитом историјском поставком у Клубу бораца, са посебним акцентом на раду секције Руско-Српског пријатељства СУБНОР-а Врања.

Посебно интересовање гостију изазвали су панои посвећени Руским козацима који су у периода од 1921. до 1925. године боравили на територији Врања и изградили пут у дужини од 68 километара од Мораве – Корбевца-Криве Феје до Босилеграда, који се и данас зове „Руски пут“, што им је председник Скупштине СУБНОР-а Врања Стојан Младеновић детаљније образложио, одговарајући и на постављена питања гостију, као и на питање ко одржава три споменика везана за тај период. Пано који је такође привукао пажњу је и посета делегације СУБНОР-а и Града Врања Краснодарској области у Руској федерацији поводом обележавања Дана Кубанских Козака.

Такође ја снажан утисак на драге нам госте из Русије оставило сазнање да СУБНОР Врања има, већ 15 година, своју славу „Видовдан“ и славску икону „Светог цара Лазара“, које је израдило сестринство манастира „Свети Пантелејмон“, који су они данас посетили, и да је икона освештана у градској цркви „Свете Тојице“ у Врању. Одушевљен тим сазнањем, пуковник Вјачеслав Вјачеславович Калинин је, видно узбуђен, целивао икону светог Цара Лазара.

Представник Руских ветерана напоменуо је да је са радом СУБНОР-а Србије упознат, због тога је и ова званична делегација Руских ветерана овде а посебно му је драго што овде на Југу Србије СУБНОР Врања гаји културу сећања на Руске козаке. Русија гаји културу сећања на све своје сународник и сачиниће попис свих руса који су у Србији боравили након Октобарске револуције и оставили многе трагове у српској архитектури, здравству, култури, уметности и другим областима стваралаштва. На тај начин Русија ће их поново вратити у своју отаџбину и трајно чувари успомену на њих. На крају своје беседе пуковник Вјачеслав Вјачеславович Калинин је нагласио да се Русија данас поново бори са повампиреним фашизмом и да ће, уз божју помоћ, поново победити фашизам, што је пропраћено громким аплаузом свих присутних у сали СУБНОР-а.

Руски су ветерани СУБНОР-у Врања дали изузетно вредан поклон: заставу ветерана Руске федерације, освештану у највишем православном храму у Руској Федерацији, у храму „Христа спаситеља“ у Москви.

Велико изненађење и огромно одушевљење присутних изазвало је додела Медаља Руске Федерације: председнику СУБНОР-а Врања бригадном генералу Зорану Лубури и државном секретару Зорану Антићу – МЕДАЉА „ЗА ОФИЦИРСКУ ЧАСТ“, а председнику Скупштине СУБНОР-а Србије, резервном мајору Мирољубу Стојчићу и председнику СУБНОР-а Владичиног Хана и команданту одбране Кошара потпуковнику Драгутину Димчевском – МЕДАЉА ЗА РАТНЕ ЗАСЛУГЕ“.

СУБНОР Врања је, у знак будуће и трајне сарадње, са Ветеранима Руске Федерације, са адекватним посветама на руском језику, поклонио књиге из своје богате издавачке делатности:  Монографију „70 година СУБНОР-а Врања“, коју је лично уручио први аутор Стојан Младеновић, књиге „СРБИ И РУСИ КРОЗ ВРЕМЕНА“ и „ХИТЛЕРОВ РАТ БУДУЋНОСТИ“, професора историје Велимира Булатовића, које је због спречености аутора уручио председник, и књигу „КРВАВА ГРАНИЦА“ коју је лично уручио аутор потпуковник Драгутин Димчевски.

Активност у посети узела је и делегација синдиката Војске Србије на челу са председником Новицом Антићем.

Трочасовно дружење бораца Врања и Русије је увеличало присуство професорке руског језика Душанке Олујић, члана Секције Српско-Руског пријатељства, великог поштоваоца Руске историје и културе и изврсног преводиоца, уз заједничку констатацију да смо се ми и без преводиоца разумели око 80%.

Гости су са домаћином разменили позивнице и изразили жељу да при следећем доласку упознају неког од потомака Руских козака који живе у Врању.

Миодраг Велиновић