ДЕПОРТАЦИЈА ПИРОТСКИХ ЈЕВРЕЈА

Прошла је 81 година од депортације и страдања пиротских Јевреја, када су у ноћи 12. на 13.03.1943. године бугарски фашисти из некадашње Јеврејске махале (данас Јеврејске улице) насилно одвели свих 178 Јевреја, житеља Пирота, предали их немачким нацистима који су их одвели у логоре смрти из којих се нико није вратио.

Негујући традицију и културу сећања град Пирот и СУБНОР града Пирота, Друштво историчара Пирота, Историјски архив Пирот и Музеј Понишавља организовали су сећање на страдале пиротске Јевреје.

На спомен обележју „Давидова звезда“ у Јеврејској улици организована је комеморација која је започета молитвом за мртве “Кадиш”. Молитву је изговорио Исак Асиел, Врховни рабин јеврејске заједнице у Србији.

Потом су цвеће положили: председница и Заменица председнице скупштине града Пирота, начелница Пиротског управног округа, представник савеза јеврејских општина у Србији, представници јеврејске општине Ниш, делегација Министарства унутрашњих послова, делегација СУБНОР-а града Пирота, координатор СУБНОР-а Србије за Пиротски округ, Удружење РВС, Удружење за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године и Удружење за потомака ослободилачких ратова 1912-1918. године.

Након полагања цвећа и венаца присутнима се обратила Председница скупштине града Пирота Драгана Тончић која је подсетила на стравичан догађај који никада не смемо заборавити али и на огромно пријатељство Пироћанаца и Јеврејске заједнице које је очувано до дана данашњег.

Професори музичке школе “Др. Драган Гостушки” извели су мелодију из филма “Шиндлерова листа”, а јавни час историје под називом “Страдање пиротских Јевреја” одржао је историчар Владица Тошић.