Добра одлука

 ПАРТИЗАН СЕ ВРАТИО!

Више година је у центру Сурчина, крај Београда и легендарне Бојчинске шуме која је током Другог светског рата била стетиште бораца Народноослободилачког рата, красио је у месном парку, одмах преко пута  општинске зграде, монументални споменик партизана у бронзи.

Али, непосредно пред задње изборе, власти су одлучиле, уз разне сагласности, да уметничко обележје уклоне јер је наводно одударало од околине. Чули су се и други разлози, не мање убедљиви, али је наум спроведен у дело и споменик је пребачен у средиште Бојчинске шуме у Прогару, између бивших партизанских база из славних ратних времена. Походили су га излетници и учесници разних борачких светковина, није „бронзани партизан“ и као уметничко дело заборављен иако је скрајнут од многобројних становника Сурчина и гостију.

Сада, после избора и доласка на власт нове политичке гарнитуре, споменик борцу враћен је на своје старо место у сам центар Сурчина.

Овај пример ваљало би, то и очекујемо, да следе многе друге општинске и остале власти у Србији, тим пре што се, под притиском реваншиста и историјских ревизиониста, непрестано криви слика о народноослободилачкој борби и народноослободилачком покрету као једином аутентичном антифашистичком фронту у оквиру заједничке антихитлеровске коалиције у Другом светском рату.