ДОДЕЛA ПРИЗНАЊА ИСТАКНУТИМ БРАНИОЦИМА ЗЕМЉЕ У РАТОВИМА ИЗ 90-тих

У Свечаној сали Дома бораца и инвалида у Београду данас је организована пригодна свечаност поводом доделе признања и хуманитарне помоћи истакнутим борцима у одбрани земље 1999. године и у рату вођеном на простору БиХ од 1992. до 1995. године. Организатор свечаности био је СУБНОР Србије, а суорганизатор хуманитарна организација ,,Спасимо српску децу“.

У уводној речи председник СУБНОР-а Србије, генерал-мајор Видосав Ковачевић истакао је одлучност, храброст и јунаштво којим су војници и старешине бранили свој народ и државну територију, не штедећи своје животе. Нису обрукали претке, нити ће се стидети пред потомцима јер су учинили велика дела. Ковачевић је посебно истакао однос државе Србије и највишег руководства према борцима ослободилачких ратова никада није био бољи у последњих тридесетак година.

Председник хуманитарне организације „Спасимо српску децу“ Милош Шупица уручио је захвалнице и финансијску помоћ борцима који су учествовали у знаменитим биткама: на Кошарама, Паштрику, Озрену и другим које су водиле Војска Југославије и Војска Републике Српске.

Имена добитника бораца одређена су на основу предлога њихових ратних команданата, који су својим огромним родољубљем, храброшћу и жртвом исписали најлепше странице историје народа Србије, бранећи територијални интегритет наше државе и Републике Српске.

Захвалницу и помоћ додељени су припадницима 63. падобранске бригаде Браниславу Новаковићу, Милораду Милићу, Ненаду Ђорђевићу и Бојану Нешовићу, борцима 549. моторизоване бригаде Саши Милосављевићу, Владимиру Јовановићу и Дејану Станковићу, граничарима 53. граничног батаљона Југославу Зорићу и Милошу Павлици, припадницима 125. моторизоване бригаде Љубинку Ђуровићу и Данилу Куртићу. Из Републике Српске захвалнице и хуманитарну помоћ примили су Бранислав Вујичић, Радомир Вујичић и Миладин Стевић.

Велики српски хуманитарац Милош Шупица, који се више од три деценије бави хуманитарним радом помaжући Србе, али и друге народе, посебно децу и борце ратова вођених од 1991. – 1999. године, обраћајући се присутнима и борцима навео је да су средства за ову прилику приложили Срби који живе у Америци. Бираним речима, не кријући емоције, говорио је акцијама које све време успешно организују наши земљаци у САД.

О награђеним борцима беседили су њихови команданти Душко Шљиванчанин, Видоје Ковачевић, Љубинко Ђурковић, Владо Живковић, Илија Иветић, Стојан Коњиковац, Бране Шиканић и Драган Јокић.

Председник СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић уручио је награђенима највише признање борачке организације „Медаљу борца“ као и признање ,,Велико хвала“.

Свечаности су присуствовали генерали Петар Шкрбић, Стојан Коњиковац, Живомир Нинковић, Новак Ђукић, пуковникци Бранислав Глушица и Зоран Јаковљевић.

Током свечаности приређен је и пригодан програм у оквиру којег су интерпретиране песме о јунацима са Кошара и о одбрани Косова и Метохије.