”Драгојло Дудић”

ВАЖНЕ НАГРАДЕ У ВАЖНА ВРЕМЕНА

Завршен је 44. конкурс Фондације ”Драгојло Дудић” под окриљем СУБНОР-а Србије и расписан 45. за 2016. годину на којем ће се надметати ствараоци у књижевности и историографији и, посебно, за награду ”Проф.др Миодраг Мића Зечевић” за објављена дела у области друштвених наука.

У Скупштини Србије одржана је свечаност на којој су уручене награде и похвале на конкурсу који је и у протеклих годину дана привукао велику пажњу стваралаца.

Прву награду за књижевност добио је роман „Крвава ограшја“ Јасмине Лазаревић из Шапца.

Друга награда је додељена роману „Помрчина“ Слободана Јанковића из Бања Луке.

Трећа награда за књижевност: збирка приповедака „Орах на тераси“ Симеона Костова из Новог Београда.

У области историографије прва награда је припала Јовану Радовановићу из Новог Београда за дело „Одањено небо“.

Бранислав Поповић и Вељко Тодоровић из Беорада добитници су друге награде за књигу „Војни санитет у народноослободилачком рату 1941-1945“.

Трећа награда је Милорада Радојчића из Ваљева за књигу „Др Милош Мића Пантић – лекар и револуционар“.

Жири је похвалио Милоша Милиновића из Бања Луке за „Пустоловине асова небеских висина“, Видосава Ковачевића и Зорана Јаковљевића из Београда за дело „У спомен генерала и академика Живка Г.Павловића“ и Радојка Јововића и Жељка В.Зиројевића из Крагујевца за књигу „Горостас живота и смрти – народни херој Милоје Павловић“.

Управни одбор фондације „Драгојло Дудић“ донео је одлуку да се Градски одбор СУБНОР-а Крагујевца похвали за издавачку делатност везану за неговање традиције слободе.

Жири, два овојено, радила су у саставу: Драган Драгојловић, Жељко Симић и Радован Поповић за књижевност, а Венцеслав Глишић,  Слободан Гавриловић и Милан Кољанин за историографију.

На уручивању награде говорио је председник Фондација Милош Јевтић и  нагласио:
”Овакве награде су посебно важне у оваквим временима кад се  присећамо важних догађаја – почетка Првог  и краја Другог светског рата.

Заправо ове награде, награде ”Драгојло Дудић”, али и све оно што је обележавало два историјска догађаја, представљају тако потребну одбрану традиција, подсећају нас да се одупремо заборавима, нарочито оним брзим заборавима којима смо сви и све више склони.

Књиге награђене овом наградом – сведоче нам и садашњи и раније награђивани рукописи – успевају да упозоре ширу јавност, пре свега нове нараштаје, да су традиције прошлости биле огледало слободе и да су данас подстицај да негујемо, сви и свуда, културу сећања”.

Скупу се обратио и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и, поред осталог, истакао:
”Пред нама су, сви желимо и верујемо, боља времена у којима ће култура, као духовни покретач, добити ветар за надахнућа. Тиме и ствараоци који извориште имају у традицији за понос, слободарству, антифашизму, самосвојству, угледу по којем је Србија увек била позната и призната.

СУБНОР Србије и Фондација ”Драгојло Дудић” ће свом снагом деловати у том правцу и доприносити општим прогресивним намерама”.

РЕЧ ДУШАНА ЧУКИЋА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА OВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”ДОСЛЕДНО ЧУВАМО ИДЕАЛЕ СЛОБОДЕ”.

У име награђених захвалила је списатељица Јасмина Лазаревић из Шапца. Свечаности су присуствовали многи културни и јавни делатници Београда и Србије, представници разних друштвених организација, учесници НОБ, чланови СУБНОР-а.