САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818879Укупно посета:
  • 2563716Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

САВЕТОВАЊЕ ЗА ИСТОРИЈУ

Поводом 16. септембра – дана када је у селу Дулену, надомак немачких гарнизона Крагујевца, Јагодине и Рековца 1941. године одржано саветовање партизанских комаданата Србије, крај спомен куће одржан је скуп и положени венци на спомен бисту Народног хероја Раје Недељковића и првог комаданта Крагујевачког партизанског одреда, и одржан својеврсни час историје.

Ово саветовање које је предходило оном у Столицама у историји је мало забележено, али се зна да су на њему учествовали Филип Кљајић Фића, Милан Благојевић Шпанац, Родољуб Чолаковић, Раја Недељковић, Милинко Кушић, Светислав Ћећа Стефановић, Павле Јакшић, Мијалко Тодоровић Плави, Сретен Жујовић Црни, Никола Груловић, Владимир Дедијер, Момчило Радосављевић, Љубиша Урошевић и Андра Ђорђевић. Између осталих закључака био је да партизански одреди морају да прерасту у крупније и сложеније војне јединице, да морају да повећају маневарску способност и да дејствују и ван својих територија.

После саветовања партизански одреди Србије су са још већим жаром кренули у борбу против окупатора и њихових слугу. Постројени борци Крагујевачког партизанског одреда, положили су партизанску Заклетву коју им је читао члан Главног штаба НОП одреда Србије Родољуб Роћко Чолаковић. Најмлађи партизан имао је 16 година. То је био касније генерал-пуковник и најмлађи „игманац“ Еуген Лебарић чији је отац Јован, учесник Октобарске револуције, стрељан заједно са патриотама и антифашистима 20. октобра 1941. године у Багремару.

Отварајући овај час историје председник СУБНОР-а Крагујевца проф. Жељко В. Зиројевић, поздрављајући у име председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића, истакао је да је са овог историјског места кренула младост Крагујевца и Шумадије у борбу за слободу широм наше земље а СУБНОР Србије је верни и доследни настављач антифашизма и патриотизма.

Овом часу историје присуствовао велики број ученика основних и средњих школа.

Делегација СУБНОР-а положила је венац и на гроб последњег учесника из Дулена, првоборца Владе Сретеновића, у селу Баљковцу.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
15°
Сунчано
06:5617:50 CEST
ЧетПетСуб
26/10°C
25/10°C
26/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.