ДУЛЕНСКО САВЕТОВАЊЕ – ПУТ У ЛЕГЕНДУ

Да је тумачење појединих значајних догађаја из наше револуције и НОР-а, недовољно разјашњено говори и случај са саветовањем партизанских команданата Србије 16. септембра 1941. године у селу Дулену, надомак Крагујевца и јаког немачког гарнизона. Да ли је некоме или некима сметало што је ово саветовање било пре оног у Столицама (27. септембра 1941-е), што су у Дулену били истакнути револуционари попут Милана Благојевића-Шпанца, Мијалка Тодоровића-Плавог, Ћеће Стефановића, Павла Јакшића, Милинка Кушића, Родољуба Чолаковића, Фиће Кљајића, Николе Груловића, Влада Дедијера, Раје Недељковића…

Било како било, баш ту у Дулену донети су историјски закључци за даљи развој устанка у Србији а и шире и део њих је уграђен у оне закључке са саветовања у Столицама и заправо ти закључци су уграђени у темеље југословенске револуције. На страну то што је и улога Сретена Жујовића-Црног, тада команданта ГШ НОП одреда Србије, била занемарена, Ћећа Стефановић који је био инструктор КП за Србију због фамозног брионског пленума и измишљене афере „прислушкивања“, склоњен у страну, Павле Јакшић који је као високи војни руководилац (генерал-пуковник) пензионисан у 49-ој години живота… Али, саветовање у Дулену са ове историјске дистанце је заправо било прво шире саветовање које је организовао Главни штаб НОП одреда Србије и где се он јавио као више војно руководство. Закључено је да партизански одреди морају да повећају маневарску способност, да сарадња међу њима мора бити већа, да сваки одред има болницу, као и да се спроведе Титова идеја о стварању слободне територије у Западној Србији.

Такође се на саветовању расправљало и о веома актуелном питању односа и сарадње са четницима ДМ који нису скривали амбиције да учествују у деоби почетних успеха НОП-а.

Поводом годишњице Дуленског саветовања који је уједно и Дан СУБНОР-а Шумадије, у ГО СУБНОР Крагујевац отворена је јединствена изложба „Из Дулена у легенду“ чији је аутор Мирослав Лазаревић. Претходно је на гробницу хероја у центру Крагујевца, положен венац у славу учесника овог саветовања.

Овој манифестацији присуствовали су представници СУБНОР-а Сокобање, Кнића, Ресника, Удружења клуба акцијаша и волонтера Крагујевца, подружнице припадника војне полиције као и потомци породица хероја Уроша Булатовића легендарног револуционара, породица Миковића, Несторовића и других. Признање СУБНОР-а Србије „Велико хвала“ у име породице Народног хероја Уроша Булатовића примио је његов сестрић Драган Томић успешни привредник из Крагујевца који је одао признање СУБНОР-у Србије и Крагујевца што чува успомену и негује традиције наше славне ослободилачке борбе.

Говорећи о овом историјском догађају, председник Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије, академик, пук. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: Многи догађаји и личности из наше револуције су запостављени и током деценија заборављени. Ни Дуленском саветовању историја није дала адекватно место из само знаног разлога појединаца из тадашњег политичког и партијског врха, па ипак, ово саветовање утрло је пут нашој даљој борби и коначној победи над фашизмом. СУБНОР Србије са поносом широко носи развијен барјак антифашизма и слободарства и тако ће увек бити док год је наше Отаџбине Србије…“

У поводу овог јубилеја историчар Стеван Вукомановић (један од најмлађих чланова СУБНОР-а) урадио је реферат „Партизански устанак у Шумадијском округу 1941. године са посебним освртом на саветовање у Дулену.