Форум антифашиста партизана

ЗЛО ПОНОВО ДИЖЕ ГЛАВУ

 Форум антифашиста и партизана Јадранско-Јонске регије, са седиштем у италијанском граду Анкони, одржао је годишњу скупштину.

Организација скупа је, по уобичајеној пракси да се мења место окупљања, овом приликом поверена Сплиту и Удруги антифашиста и антифашистичких бораца Хрватске. Присуствовале су делегације антифашиста и партизана из више градова Италије, Хрватске, Словеније и Црне Горе.

СУБНОР Србије је заступао члан Републичког одбора, пуковник Зденко Дупланчић, иначе борац Прве пролетерске бригаде и сада и председник борачке организације у београдској општини Савски венац.

Скупштина је,као централно питање, разматрала стање у Европи после Другог светског рата, садашње прилике које доноси социјална и економска криза и има утицај на поновну појаву и пораст неофашизма и нацизма, што угрожава развоји мир на континенту.

Скупу се обратио и градоначелник Сплита Иво Балдасар који је истакао важност Форума у борби за истину, о ономе што се на овом тлу дешавало,да се авети прошлости не понове.Поздравио је учеснике и посебно  СУБНОР Србије. Делегату Србије је међу првима дата реч. Испоручио је поздраве председника проф.др Миодрага Зечевића, изразио жељу за успех ове Скупштине у заједничким активностима и борби против пошасти идеја фашизма. Упознао је са активностима СУБНОР-а у борби против ревидирања историје, фалсификовања и рехабилитацијом издаје. Такође, говорио је о активностима које, у том смислу, предузима организација.

Председник Сталног Форума удужења антифашиста и партизана Јадранско-Јонске регије Леонардо Анимали осврнуо се на услове у којима Форум делује тј. у поновном дизању идеја фашизма и национализма где су борбе за људска права и мир нарушени, појава регионалних ратова у свету, захтева да се организација у свим земљама. Велики број учесника учествовао је у дискусији кроз изношење примера појаве идејеа национализма, њиховог деловања у условима глобализације и стања у њиховим градовима и земљама,рушењу споменика антифашистичке борбе, промени имена улица, фалсификовање историје, изједначавање фашизма са социјализмом, негативног утицаја на морал младе генерације.

Веома садржајно излагање имао је проф.др Александар Јакив са Филозофског факултета у Сплиту, који је осветлио појаву фашизма у свету, посебно у Италији и Немачкој, Други светски рат и фашизам у НДХ, где су спроведене идеје етничког чишћења Срба и Рома, а такође негативности везане за НОБ у данашњој Хрватској.И са италијанске стране, из АНПИ института у Милану и антифашистичке ”Кућа Черни”,истакли су проблеме у Италији и ЕУ везане за фашизам који се после 70 година поново јавља.Већина делегата излагала је ситуацију у својим земљама и градовима и начин на који се боре за афирмацију вредности антифашизма.Кроз активности у школским установама, логоровања и сусрете младих, реаговању на појаве фашизма у својим срединама, повезивање са историјским институтима у земљи ради ширења истине кроз издавачку делатност и публицистику, отварање књижаре и читаонице где би се могло набавити и прочитати о антифашизму, с обзиром на фалсификовање историје, како у уџбеницима тако и у публицистици, коришћење концерата музичара и друге активности које интересују младе генерације.Иступање младих антифашиста било је са пажњом и одобравањем прихваћено.