САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863299Укупно посета:
  • 2654530Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

САБОР ХРАБРИХ СРЕМАЦА

 У рејону Рохаљ база, у организацији Градског одбора СУБНОР Сремска Митровица и ПО СУБНОР-а АП Војводине, уз присуство делегација свих сремских општинских одбора СУБНОР-а обележена је 71. годишњица од формирања Фрушкогорског НОП одреда.

Фрушкогорски НОП одред формиран је 9. септембра 1941. године у рејону Хајдучког брега, северно од села Шуљма у Фрушкој гори по одлуци ОК КПЈ за Срем. То је била прва организована оружана јединица народа и ударна песница народноослободилачког антифашистичког покрета Срема за борбу против окупатора и домаћих квислинга и колаборације, једном речју домаћих издајника, која је дошла као плод систематског и интензивног рада комунистичке партије Југославије у Војводини, односно у Срему.

Одмах након бекства групе робијаша – комуниста из Сремско-митровачке казнионе и њиховог доласка у рејон Фрушке горе, донета је одлука да се отпочне са припремама за формирање Фрушкогорског партизанског НОП одреда.

Тога дана, 9. септембра, првих 65 партизана, народних бораца, положило је заклетву и развило заставу оружаног устанка под коју ће народи Срема ступати до коначне победе и сламања фашизма.

Станко Пауновић Вељко прочитао је текст заклетве, коју су сви партизани понављали реч по реч, а она је гласила:

Ми, народни партизани Југославије, латили смо се оружја за немилосрдну борбу против крволочних непријатеља, који поробише нашу земљу и истребљују наше народе. У име слободе и правде нашег народа, заклињемо се да ћемо дисциплиновано, упорно и неустрашиво, не штедећи своје крви и животе, водити борбу до потпуног уништења фашистичког освајача и свих народних издајника.

Први командант Фрушкогорског НОП одреда био је Симо Рељић, а његов заменик био је Бошко Палковљевић Пинки, политички комесар одреда био је Станко Пауновић Вељко.

Данас говорити о борбама које је изводио Фрушкогорски НОП одред, био би веома дугачак низ, окршаја и тешких сукоба са усташким и немачким снагама, које су већ тада осетиле жестину, упорност и сналажљивост бораца одреда. Само бих нагласио једну од тих борби, а она се десила, одмах, након два дана од формирања одреда, 11. септембра, са јачом жандармеријском патролом, која је кренула из села Гргуревци. Честе борбе вођене су са усташким и жандармеријским снагама из Винковаца, Сремске Митровице, Сремске Каменице, Вуковара, Илока, Руме и других места, често у окружењу, али се успешно извлачи без већих губитака.

Тешко је схватити бестијалност, клевете и лажи данашњих пробуђених колаборационистичких и квислиншких снага који своју издајничку и служикантски однос према окупатору, желе да прикажу као антифашистичку за ради спаса свога народа. Лаж је основа и неких политичких чинилаца у данашњој власти. Скрнаве се споменици и гробови јунака НОБ-е, а постављају „Крстови“ и друга обележја онима, који нанеше највише зла сопственом народу. Главни српски медији попут РТС наводног „Јавног сервиса грађана“ су пропагатори фашистичких, колаборционистичких и квислиншких идеја и идеологија, ту се СУБНОР мора изборити, за доказивање, већ доказане историјске истине без било каквог компромиса и прећуткивања. Цео мирољубиви свет зна ко је и какву борбу водио против фашистичког освајача, сами смо ми, Срби остали „незналице“ – рекао је на скупу председник СУБНОР-а Војводине, Светомир Атанацковић.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.