Фрушка гора

САБОР ХРАБРИХ СРЕМАЦА

 У рејону Рохаљ база, у организацији Градског одбора СУБНОР Сремска Митровица и ПО СУБНОР-а АП Војводине, уз присуство делегација свих сремских општинских одбора СУБНОР-а обележена је 71. годишњица од формирања Фрушкогорског НОП одреда.

Фрушкогорски НОП одред формиран је 9. септембра 1941. године у рејону Хајдучког брега, северно од села Шуљма у Фрушкој гори по одлуци ОК КПЈ за Срем. То је била прва организована оружана јединица народа и ударна песница народноослободилачког антифашистичког покрета Срема за борбу против окупатора и домаћих квислинга и колаборације, једном речју домаћих издајника, која је дошла као плод систематског и интензивног рада комунистичке партије Југославије у Војводини, односно у Срему.

Одмах након бекства групе робијаша – комуниста из Сремско-митровачке казнионе и њиховог доласка у рејон Фрушке горе, донета је одлука да се отпочне са припремама за формирање Фрушкогорског партизанског НОП одреда.

Тога дана, 9. септембра, првих 65 партизана, народних бораца, положило је заклетву и развило заставу оружаног устанка под коју ће народи Срема ступати до коначне победе и сламања фашизма.

Станко Пауновић Вељко прочитао је текст заклетве, коју су сви партизани понављали реч по реч, а она је гласила:

Ми, народни партизани Југославије, латили смо се оружја за немилосрдну борбу против крволочних непријатеља, који поробише нашу земљу и истребљују наше народе. У име слободе и правде нашег народа, заклињемо се да ћемо дисциплиновано, упорно и неустрашиво, не штедећи своје крви и животе, водити борбу до потпуног уништења фашистичког освајача и свих народних издајника.

Први командант Фрушкогорског НОП одреда био је Симо Рељић, а његов заменик био је Бошко Палковљевић Пинки, политички комесар одреда био је Станко Пауновић Вељко.

Данас говорити о борбама које је изводио Фрушкогорски НОП одред, био би веома дугачак низ, окршаја и тешких сукоба са усташким и немачким снагама, које су већ тада осетиле жестину, упорност и сналажљивост бораца одреда. Само бих нагласио једну од тих борби, а она се десила, одмах, након два дана од формирања одреда, 11. септембра, са јачом жандармеријском патролом, која је кренула из села Гргуревци. Честе борбе вођене су са усташким и жандармеријским снагама из Винковаца, Сремске Митровице, Сремске Каменице, Вуковара, Илока, Руме и других места, често у окружењу, али се успешно извлачи без већих губитака.

Тешко је схватити бестијалност, клевете и лажи данашњих пробуђених колаборационистичких и квислиншких снага који своју издајничку и служикантски однос према окупатору, желе да прикажу као антифашистичку за ради спаса свога народа. Лаж је основа и неких политичких чинилаца у данашњој власти. Скрнаве се споменици и гробови јунака НОБ-е, а постављају „Крстови“ и друга обележја онима, који нанеше највише зла сопственом народу. Главни српски медији попут РТС наводног „Јавног сервиса грађана“ су пропагатори фашистичких, колаборционистичких и квислиншких идеја и идеологија, ту се СУБНОР мора изборити, за доказивање, већ доказане историјске истине без било каквог компромиса и прећуткивања. Цео мирољубиви свет зна ко је и какву борбу водио против фашистичког освајача, сами смо ми, Срби остали „незналице“ – рекао је на скупу председник СУБНОР-а Војводине, Светомир Атанацковић.