ХЕРОЈИМА ОЗРЕНСКОГ ОДРЕДА

У неравноправној борби 16. фебруара 1942. године са преко стотину непријатељских војника, недићеваца, четника и жандара, херојски су погинули народни херој Алекса Маркишић-Павле, један од организатора устанка, оснивач и политички комесар Озренског НОП одреда и Рајо Вићентијевић-Поп, члан Среског комитета КПЈ за сокобањски срез а теже је рањен Алексин брат Андрија кога ће нешто касније четници зверски убити.

Поводом 79-то годишњице од њихове погибије на гробницу у којој почивају Алекса и Рајко али и остали чланови породице Маркишић, погинули у НОБ-у, венце су положиле делегације СУБНОР-а Сокобање на челу са председником др Славком Јовановићем, Организације резервних војних старешина и чланови породице Маркишић.

Алекса Маркишић, дипломирани правник, предратни комуниста и револуционар са својих 34 године живота колико је имао кад је погинуо, био је цењен и омиљен код народа овога краја. Врстан новинар, био је једно време у листу „Политика“, бритко перо које је доказивало истину и правду у то предратно време. Хапшен и прогањан од полиције био је трн у оку ондашњем режиму али и омиљен код радника и сељака. Заједно са Димитријем Драговићем који ће касније постати командант Озренског НОП одреда, организовали су масовне демонстрације против тадашњег режима. Заједно са Рајком Вићентијевићем, својим блиским сарадником и саборцем више од 12 сати пружао је отпор непријатељу. Рајо – тешко рањен легао је на бомбу а Алекса не желећи да жив падне у руке непријатељу пуцао је у себе. За народног хероја проглашен је 6. јула 1953. године.

У центру Сокобање налази се спомен плоча на месту где су били изложени Рајко и Алекса, у парку спомен биста а централна улица кроз Сокобању носи име овога хероја. На тај начин чува се успомена на све оне који су положили живот за слободу своје земље.

16.2.2021