КАД СУ СРЕМЦИ КРЕНУЛИ

У сремском селу, Вишњићеву, у организацији СУБНОР-а Шид и подршку локалне самоуправе обележен је дан сећања на Велики транспорт.

Велики транспорт је догађај од посебне важности за антифашистичку борбу у Војводини и источној Босни.  Главни штаб народноослободилачке војске Војводине је у пролеће 1943. године  одлучио је да исцрпљеним бригадама у Босни упути појачање од преко хиљаду младића и девојака, добровољаца, а са њима храну, одећу и санитетски материјал. Тада широком војвођанском равницом, кроз обруче и заседе, преко река и пруга, на пут дуг триста километара, кренула је непрегледна колона названа „велики транспорт“. Велики транспорт у коме су учествовала готово сва места у Срему, оставио је снажан утицај и значај народу Срема, који не бледи ни данас.

Венце су положиле делегације локалне сауправе – општине Шид и Месне заједнице Вишњићево, СУБНОР АП Војводине, СУБНОР-и Сремске Митровице, Шида, Мартинаца, делегација СПС-а Шида и делегација СУБНОР-а Бијељина.

Присутне је поздравио председник СУБНОР-а АПВ, Јово Барошевчић, председник скупштине општине Шид, Тихомир Стаменковић и председник Савета МЗ Вишњићево, Радивој Ветеха. У посебно емотивном обраћању присутнима се обратио и борац НОБ Гаврило-Гавра Винчић.

Програм је обогаћен наступом деце ОШ „Филип Вишњић“ из Вишњићева.