Кикинда

ХЕРОЈИ ЖИВЕ ВЕЧНО

Поводом погибије чланова штаба Првог кикиндског партизанског одреда 4. августа 1941. године, Општински одбор СУБНОР-а Кикинде одржао је комеморацију на Симићевом салашу недалеко од Кикинде.

Бројни борци, потомци, грађани и омладина дошли су на место погибије својих првобораца – бораца против фашистичког окупатора.

Председник Општинског СУБНОР-а Кикинде Ненад Димитријевић поздравио је борце и грађане, са жељом да се памти храброст и јунаштво и пружени отпор бројнијем и добро наоружаним окупаторским и фолксдојчерским снагама.

О самом догађају из 1941. говорио је историчар Лазо Денић, а председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић и о даљим активностима и, поред осталог, нагласио: је рекао: ”Сви заједно морамо радити и усмерити активности на омасовљавању наше организације, млађим, елоквентним и искреним антифашистима, посебно код потомака бораца НОР-а, поштоваоцима и борцима у одбрани земље у НАТО агресији на СРЈ. Задатак је и враћање имовине СУБНОР-а која је на волшебан начин отуђена и на незаконит начин присвојена. Споменицима и спомен обележјима посветити посебну пажњу. Историја писана крвљу бораца мора се сачувати и нико нема право нити мандат да је мења, а посебно кривотвори и квислинштво и колаборацију са окупатором прикаже као борце за слободу“.