Кикинда: РЕКОНСТРУКЦИЈА СПОМЕН КОСТУРНИЦЕ

У склопу друге фазе реконструкције спомен костурнице на делу „Мокринског“ гробља у Кикинди, данас су постављене бронзане плоче са исписаним именима жртава из периода 1941-1945. године.

Такође, почели су радови и постављање мермерних плоча на споменик.

Горе наведена реконструкција је у комплетној организацији Завода за заштиту споменика културе из Суботице.

На четири плоче, исписани су подаци за 51 жртву са кикиндског подручја, а на једној плочи су исписани подаци за 18 војника Црвеноармејаца, који су били сахрањени а 1961 год. ексхумирани и пребачени у заједничку гробницу „Багљас“ у Зрењанину.

Породице жртава са овог подручја, су своје најмилије ексхумирали и сахранили на друге њима жељене локације.

Поред представника и одговорног лица за овај пројекат Маје Ракочевић суботички завод, била је присутна и Наталија Клишчункова, Први секретар Руског амбасадора, одговорна за спомен обележја, бивших Совјетских Руских житеља.

Са нама је био и наш суграђанин г.дин.Милинко Арсенов-чувар баштине, који је дао свој допринос у уочавању и реаговању на више претходно погрешно уписаних имена, тако да су горе наведене плоче, морале проћи исправку, тј.наново израђене са тачним подацима, ВЕЛИКО МУ ХВАЛА !

Надамо се да ће спомен костурница, прилаз њој и непосредна околина, са осветлењем и свим осталим елементима, заблистати пуним сјајем у првој половини наредне године!

СУБНОР Кикинда